Kelemen Hunor: „Guvernul și-ar putea angaja răspunderea pe Legea minorităților”


Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor: „Adoptarea Legii privind statutul minorităţilor naţionale s-ar putea realiza inclusiv prin angajarea răspunderii Guvernului, pentru că acest proiect trebuie trecut prin Parlament «foarte repede»”.
„Statutul Minorităţilor a fost scris, discutat, în Guvernul Tăriceanu. A fost o dezbatere lungă, din 2005 s-au spus toate argumentele pro şi contra. Am făcut şi noi compromisurile noastre şi eu cred că în acest moment nu mai există argumente noi.

Dacă există voinţă politică şi dacă există o oarecare consecvenţă, atunci proiectul trebuie adoptat în Parlament foarte repede. Dacă este nevoie se poate şi prin asumarea răspunderii, dar eu cred că PNL, dacă a fost cinstit şi corect în 2005, 2006 şi 2007 - şi eu sunt convins că a fost cinstit şi corect -, atunci şi acum ar trebui să fi e consecvent. Este un subiect care nu ar trebui să fie aruncat în lupta putere - opoziţie. Eu sunt optimist. Dar dacă nu există o voinţă politică şi o majoritate pentru ca acest proiect să fie adoptat în acest an, atunci vom avea o problemă. Deocamdată atât pot să vă spun”, a declarat Kelemen Hunor (foto, alături de Marko Bela) într-un interviu acordat Europa FM.
În ceea ce priveşte actuala coaliţie guvernamentală, preşedintele UDMR a afirmat că există o vulnerabilitate legată de faptul că nu a fost pregătită societatea pentru măsurile de austeritate. „Probabil că noi, ca Guvern, am făcut o greşeală: nu am pregătit societatea pentru măsurile pe care a trebuit să le luăm. Aici văd eu vulnerabilitatea noastră în Coaliţie. Comunitatea maghiară a fost la fel de surprinsă ca şi majoritatea”, a mai spus Kelemen Hunor.
Totodată, el a precizat că Uniunea a comandat un sondaj, care nu a fost încă făcut public, potrivit căruia aproape trei sferturi din electoratul maghiar consideră că UDMR ar trebui să rămână la guvernare pentru a putea ajuta comunitatea maghiară. (NewsIn)

Categorie: