Kelemen Hunor (UDMR): „Nu este nicio tragedie că UDMR a trecut în opoziţie”

Autor:

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor (foto), nu vede „nicio tragedie” în trecerea uniunii în opoziţie, dar consideră că traseismul politic a ajuns să fie „boala cea mai gravă a societăţii româneşti”.
„Acum câteva zile eram la guvernare, acum suntem în opoziţie - asta este viaţa în politică, eu nu văd nicio tragedie în această schimbare. Sigur, modul în care s-a ajuns la o altă majoritate este o altă discuţie şi este boala cea mai gravă a societăţii româneşti, cum se poate schimba o majoritate fără alegeri şi cum se poate construi o altă majoritate bazată pe trădare. Dar acest lucru era valabil şi acum câţiva ani, nu numai acum. Eu trebuie să accept că din acest punct de vedere lucrurile s-au agravat într-un ritm fără precedent”, a spus Kelemen.
Liderul UDMR este de părere că cel mai bine ar fi fost ca noul guvern să se formeze abia după alegerile parlamentare din toamnă, dar uniunea va face „o opoziţie constructivă” şi din noua postură în care se află.
În plus, Kelemen Hunor a afirmat că UDMR va avea un dialog cu actuala putere şi din opoziţie şi chiar vor colabora pe anumite proiecte.
„Suntem în opoziţie - asta nu înseamnă că nu vom colabora şi nu vom avea dialog. Am avut cu ei un dialog constant şi când noi eram la guvernare şi ei erau în opoziţie, mai ales cu Ponta. Noi am avut întâlniri nu zilnice, dar destul de frecvente şi destul de substanţiale şi am discutat foarte multe chestiuni, fiindcă eu aşa consider că trebuie să convieţuim în politică. Puterea are, cel puţin din punctul nostru de vedere, obligaţia de a iniţia dialog cu cei care se află în opoziţie, iar opoziţia trebuie să fie receptivă la orice invitaţie din partea puterii. Asta nu înseamnă că trebuie să cădem de acord, dar dialogul în viaţa politică este necesar”, a mai spus Kelemen.
Printre proiectele pe care UDMR le va susţine, spune Kelemen, se numără mărirea salariilor bugetarilor, amnistia fiscală şi tratatul de guvernanţă fiscală, însă uniunea nu va vota proiectul prin care alegerile parlamentare să se facă în baza votului uninominal pur.
În ceea ce priveşte pregătirea pentru alegerile locale, liderul UDMR a spus că formaţiunea pe care o conduce a depăşit în acest an „un prag psihologic” şi are în acest moment peste 10.000 de candidaţi, marea majoritate în judeţele din Ardeal, motiv pentru care speră la rezultate la fel de bune ca la alegerile locale din anul 2008.
Kelemen Hunor a fost prezent sâmbătă (12 mai 2012 - n.n.), la Bistriţa, la lansarea candidaţilor UDMR pentru alegerile locale din judeţul Bistriţa- Năsăud. (Agerpres)

Categorie: