La Budapesta, pentru Pământul Secuiesc

Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 7.432, 28.02.2015

În pofida interdicţiilor din România, asociaţia Szekelyfoldert Tarsasag va organiza în ziua libertăţii, 10 martie 2015, la Budapesta, o festivitate memorială dedicată martirilor secui care în 1854 au luptat pentru libertate împotriva habsburgilor şi au fost executaţi sau condamnaţi la prizonierat.
Anul trecut, la fel şi cu doi ani în urmă, membrii asociaţiei Szekelyfoldert Tarsasag s-au solidarizat, prin mişcări stradale, cu participanţii la manifestarea din Târgu-Mureş. Anul acesta, acţiunea lor este destinată să reprezinte şi un protest. După cum se precizează în comunicat, reprezentanţii asociaţiei doresc să atragă atenţia asupra faptului că interzicând marşul de protest din Târgu-Mureş, iniţiat de Consiliul Naţional Secuiesc, autorităţile din România calcă în picioare - deja nedisimulat - drepturile democratice, care li se cuvin maghiarilor din România, inclusiv secuilor; totodată, vor să atragă atenţia şi asupra planurilor de regionalizare ale guvernului român, prin care se urmăreşte fărâmiţarea Pământului Secuiesc.
Comemorarea din Budapesta se va desfăşura marţi, de la ora 18, în jurul scenei care va fi amplasată - la fel ca în anul precedent - în Piaţa Eroilor, în partea dinspre Muzeul de Artă. Se preconizează ca manifestarea să dureze aproximativ 60-75 de minute. În organizarea şi derularea comemorării se angrenează şi majoritatea coasociaţiilor secuieşti înregistrate în Ungaria.

Aparut in :