La Miercurea-Ciuc, sute de mii de euro anual pentru un ansamblu folcloric maghiar, niciun leu pentru unul românesc!


Autor: 

Dan Tanasă

Primăria Miercurea-Ciuc finanţează anual, cu sute de mii de euro, un ansamblu folcloric secuiesc.
În timp ce românii din Miercurea-Ciuc nu beneficiază de niciun leu din partea Primăriei pentru finanţarea proiectelor culturale sau pentru păstrarea şi afirmarea identităţii lor, autorităţile publice locale din municipiul harghitean, controlate în totalitate de către reprezentanţii comunităţii maghiare din România, UDMR şi Partidul Civic Maghiar, finanţează cu milioane de euro anual păstrarea şi afirmarea identităţii maghiarilor din această regiune, pentru ca mai apoi, tot ei, să afirme că maghiarii din România sunt epuraţi etnic de către români.

Să luăm cazul Ansamblului Naţional Secuiesc Harghita...

Ansamblul Naţional Secuiesc Harghita, instituţie publică aflată în subordinea Consiliului Local Miercurea-Ciuc, promovează exclusiv tradiţii, obiceiuri şi dansuri populare maghiare. Anul acesta, ansamblul a participat chiar şi la EXPO 2010 de la Shanghai.
Criza economică profundă în care se zbate România nu a afectat, însă, deloc finanţarea ansamblului de către autorităţile publice din Miercurea-Ciuc, după cum arată o situaţie a finanţărilor alocate acestei instituţii. Astfel, sumele alocate ansamblului au crescut de la an la an, fiind aproape duble faţă de anul 2005. În 2010, ansamblul are alocat, din fonduri publice, un buget de 1.010.000 lei.
Cu toate că este o instituţie publică finanţată din fonduri publice din România, pagina de internet a ansamblului este redactată 100 la sută în limba maghiară, singurele ştiri în limba română fiind cele legate de participarea ansamblului la Pavilionul României de la EXPO 2010 - Shanghai.

http://tanasadan.blogspot.com/

Categorie: