Liderii UDMR nu văd posibilă reorganizarea administrativ-teritorială a României până în 2012


Actualitatea ardeleană - Mureș

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, şi vicepremierul Marko Bela s-au declarat sceptici în privinţa reorganizării administrativ- teritoriale a României până în 2012.
„Majoritatea în acest moment nu are destulă putere pentru a schimba Constituţia şi dacă nu poţi să schimbi Constituţia, reforma administrativ-teritorială nu se poate face fără Constituţie. Constituţia scrie care sunt judeţele. Deci acolo trebuie să faci prima schimbare. Şi, în acest moment, eu nu văd. Majoritatea parlamentară nu are două treimi şi nu văd de unde ar aduna două treimi pentru amendarea Constituţiei. Odată în comisia specială, după aceea în plenul celor două camere şi încă nu am vorbit de referendum. Nu văd această cale, această majoritate de două treimi”, a declarat presei Kelemen Hunor, vineri, la Târgu-Mureş.
La rândul său, vicepremierul Marko Bela a afirmat, la şedinţa de constituire a Consiliului Administrativ „Ţinutul Secuiesc”, că nu crede că actuala Putere ar putea „să materializeze acest deziderat”.
„Preşedintele (Traian Băsescu - n.r.) a spus că ar trebui să ne gândim la reorganizarea teritorială a României. Aşa e. Aici am avea ceva de spus, însă nu cred că am avea putere să materializăm acest deziderat. Nu cred că până în 2012, an electoral, acest lucru se va întâmpla, dar e evident că începe şi pentru noi e important cum va arăta această construcţie. Că există discuţii e un lucru esenţial pentru noi. Dacă vom fi în Parlament, în Guvern, putem face mult bine, dacă nu, atunci putem face declaraţii sforăitoare”, a subliniat Marko Bela.
În ceea ce priveşte posibilitatea ca alegerile din 2012 să se desfăşoare după noua Constituţie, după cum a susţinut preşedintele Traian Băsescu, Kelemen Hunor a spus că „nu are ce comenta”.
„Nu am ce comenta ce gândeşte şi ce crede domnul preşedinte, eu vorbeam de majoritatea existentă şi de posibilitatea de a găsi o majoritate de două treimi”, a spus acesta.
Preşedintele Traian Băsescu susţine că alegerile din 2012 s-ar putea desfăşura după noua Constituţie, urmând ca atunci să se treacă la Parlamentul unicameral, conform dorinţei populaţiei exprimate la referendumul constituţional din 2009.

Categorie: