Liderul Uniunii Etnicilor Români din Bulgaria cere azil politic în România

Liderul Uniunii Etnicilor România din Bulgaria, Ivo Gheorghiev (foto), a solicitat, într-un memoriu adresat conducerii Statului Român, azil politic în România, potrivit www.rgnpress.ro.
În memoriul adresat preşedintelui Klaus Iohannis, premierului Sorin Grindeanu, liderilor celor două camere din Parlament şi Ambasadei României la Sofia, Ivo Gheorghiev a denunţat presiunile şi procesele puse la cale de securitatea bulgară împotriva sa pentru a-l face să renunţe la „apărarea identităţii româneşti a românilor din Bulgaria”.
„Având în vedere gesturile ostile ale instituţiilor statului bulgar, faţă de mine şi de familia mea, ca român care militează pentru păstrarea Neamului Românesc din Bulgaria, pentru învăţarea limbii române în şcoala de stat, efectuarea slujbelor religioase, emisiuni radio şi televiziune în limba maternă, pentru nenumăratele luări de poziţie şi interviuri în presă pentru păstrarea identităţii noastre naţionale, nu am încredere în instituţiile de stat din Bulgaria şi mă simt ameninţat de ele. Menţionez faptul că, în prezent, Bulgaria este condusă de câteva partide ultranaţionaliste, pentru care minorităţile naţionale reprezintă un obstacol şi împotriva cărora ei luptă pentru exterminare. Având în vedere această situaţie dramatică, eu şi familia mea apelăm la instituţiile din România şi Statul Român să ne sprijine şi să mi se acorde azil politic”, se arată în memoriul semnat de Ivo Gheorghiev.
(Articol preluat de pe www.rngpress.ro, din 11 mai 2017)

Categorie: