Limba română ne defineşte identitatea, se moşteneşte şi se lasă moştenire

Chiar dacă până în anul 2013 limba română nu a avut o zi dedicată ei, de-a lungul timpului, marii gânditori, scriitorii şi poeţii, preţuindu-i darurile alese, forţa de exprimare, strălucirea, vitalitatea, bogăţia şi diversitatea ei, au celebrat-o în creaţiile lor. Vasile Alecsandri spunea că este „tezaurul cel mai preţios pe care-l moştenesc copiii de la părinţi, depozitul sacru lăsat de generaţiile trecute”. Poetul Nichita Stănescu mărturisea: „Patria mea e limba română”. Cu mult har, în graiul său, poporul nostru a scos la lumină multe proverbe şi zicători pline de învăţăminte din bătrâni. La această sărbătoare, se cuvine să amintim la loc de cea mai mare cinste pe făuritorul limbii române moderne, genialul Poet Naţional Mihai Eminescu, al cărui grai a îmbrăcat haina celor mai înalte idei.
Asociaţia Cultural-Creştină „Justinian Teculescu” din oraşul Covasna s-a alăturat celor care au omagiat Limba Română, de ziua acesteia. Manifestarea, care a avut loc la Sala „Unirea” din Voineşti, a fost un adevărat regal. Organizatorii şi spectatorii au celebrat prin grai, imagini, port tradiţional şi dans popular unul din simbolurile fundamentale ale unităţii noastre naţionale.
LIMBA ROMÂNĂ - DATUL SACRU AL NEAMULUI a fost titlul conferinţei susţinute de prof. Catinca Agache, care a menţionat că „astăzi celebrăm limba română, limba naţională care se vorbeşte aici, dincolo de Prut şi în multe alte locuri şi dialecte; sărbătorim limba română, astăzi, când încă mulţi români se luptă pentru dreptul de a vorbi în limba română. (…) Totuşi, limba română este sufletul poporului nostru - nu putem să ne exprimăm mai bine gândurile, sentimentele, visele, dorinţele, inspiraţia creatoare, decât în limba noastră: limba română. Aşa cum avem o singură mamă, aşa avem o singură limbă maternă, o singură patrie. Indiferent în câte alte ţări locuim, indiferent câte alte limbi vorbim, cordonul ombilical între noi şi limba română nu se poate tăia niciodată”.
Momentul poetic oferit de prof. dr. Ion Ciurea, poet contemporan covăsnean de origine, a completat în mod fericit frumoasele şi interesantele informaţii anterioare despre limba română. „Limba ce-o vorbeşti dintâi, / De la pieptul mamei suptă, / Între toate-i cea mai sfântă, / Ea ţi-e-n viaţă căpătâi”. De remarcat că, deşi locuieşte de ani buni în Germania, Ion Weidner Ciurea, ardelean de origine, din oaza de românitate din zona Covasnei, nu şi-a uitat nicio clipă rădăcinile, continuând să scrie în limba maternă, afirmându-se ca poet de limbă română.
A urmat momentul prezentării albumului Chipuri de demult din inima României: Voineştii Covasnei în imagini din secolul trecut, apărut în 2015 la Editura „Magic Print” din Oneşti (citeşte în pagina 11), o continuare a albumului Covasna, Voineşti: istorie şi cultură românească în imagini, Editura Eurocarpatica, Sfântu-Gheorghe, 2014. Sarcina prezentării volumului le-a revenit unor prieteni dragi ai Asociaţiei Cultural-Creştine „Justinian Teculescu” (cărora autoarea, Florentina Teacă, le mulţumeşte şi pe această cale): prof. Vasile Stancu şi dr. Ioan Lăcătuşu. Acesta din urmă a realizat o trecere în revistă a tuturor volumelor şi publicaţiilor apărute în ultimul an sub egida Editurii „Eurocarpatica” din municipiul Sfântu-Gheorghe.
Mare parte din participanţii la eveniment au răspuns invitaţiei organizatorilor de a aduce, în dar, o carte în limba română pentru şcolile din Republica Moldova. Asociaţia Cultural-Creştină „Justinian Teculescu” apreciază gestul acestora şi anunţă că, în continuare, cei care doresc să dăruiască fraţilor noştri de peste Prut cărţi în limba română, o pot face. Cărţile donate se colectează în toată luna septembrie, la sediul Asociaţiei.
Manifestarea dedicată Zilei Limbii Române a fost încheiată magistral de dansatorii Ansamblului Folcloric „Junii Covăsneni”. Aceştia au realizat un extraordinar program de dansuri, care a făcut ca Sala „Unirea” să răsune de ropote de aplauze. Ansamblul de dansuri s-a înfiinţat cu un an în urmă, la iniţiativa şi cu sprijinul părinţilor, care au înţeles importanţa apropierii copiilor de dansurile populare încă de la o vârstă fragedă. Ansamblul numără în prezent peste 50 de copii, împărţiţi pe două grupe de vârstă, este coordonat de Oana Şulea şi beneficiază de experienţa coregrafului maestrul Gică Popa. Ne bucurăm că aceştia fac progrese de la o zi la alta, participă la foarte multe activităţi ale comunităţii covăsnene şi suntem siguri că vor reprezenta cu cinste judeţul Covasna în activitatea lor viitoare, pe care le-o dorim cât mai fructuoasă.

Categorie: