Muzeul Naţional de Istorie a României a înapoiat documente vechi Eparhiei Reformate din Ardeal


Actualitatea ardeleană - Cluj

Mai multe documente, vechi de câteva sute de ani, au fost înapoiate, de Muzeul Naţional de Istorie a României Eparhiei Reformate din Ardeal.
Arhivistul-şef al Eparhiei Reformate din Ardeal, Sipos Gabor, a declarat, marţi (10 mai 2011 - n.r.), într-o conferinţă de presă, că reprezentanţii Eparhiei au încercat, timp de 40 de ani, recuperarea documentelor, care a fost posibilă abia luna aceasta. El a adăugat că retrocedarea documentelor constituie „remedierea unei erori a regimului comunist”, în condiţiile în care acestea au fost duse la Bucureşti în anii 1970-1971, dar nu au fost expuse niciodată.
„Şase documente din secolele XVI şi XVII care au aparţinut Eparhiei Reformate din Ardeal au fost retrocedate săptămâna trecută de la Muzeul Naţional de Istorie a României, după ce au fost transportate în anii 1970 - 1971 la Bucureşti, odată cu înfiinţarea instituţiei. Nu au fost expuse niciodată, transportarea fiind doar o demonstraţie de forţă a statului totalitar. Retrocedarea acestor documente constituie remedierea unei erori a regimului comunist. Documentele vor putea fi folosite de cercetători şi urmează să fie expuse într-un muzeu”, a spus Sipos.
Potrivit acestuia, cele şase documente, care au făcut parte dintr-un fond arhivistic al Eparhiei Reformate din Ardeal, au fost păstrate în condiţii bune.
„Cel mai vechi şi valoros document datează din anul 1518 şi reprezintă un brevet transcris al Papei Leon al X-lea în care se conferă ordinului dominican drepturi similare altor ordine. Transcrierea a fost făcută de cardinalul Hieronimus de Ghinuctys. Are şi un sigiliu specific Cancelariei Papale. Mai avem o diplomă veche, din 28 decembrie 1587, a principelui Ardealului, Sigismund Bathori, în care se fac donaţii şcolii reformate din Târgu-Mureş, şi o altă diplomă a altui principe al Ardealului, Gabriel Bethlen, din 31 octombrie 1615”, a precizat arhivistul şef al Eparhiei Reformate din Ardeal.
Acesta a mai spus că în perioada următoare va fi organizată şi o expoziţie privind trecutul Bisericii Reformate din Ardeal, în cadrul căreia vor fi expuse şi documentele retrocedate.

Categorie: