O manifestare de excepţie, de Ziua Naţională, la Târgu-Secuiesc!

Comunicat de presă

Sâmbătă, 1 Decembrie 2018, în municipiul Târgu-Secuiesc, judeţul Covasna, a avut loc un eveniment de excepţie dedicat Centenarului Marii Uniri, cu sprijinul maestrului Nicolae Voiculeţ.
Din data de 29 noiembrie 2018, Asociaţia ,,Suflet Românesc” din municipiu, în colaborare cu Primăria Târgu-Secuiesc, au îmbrăcat oraşul în straie de sărbătoare.
În Ziua Sfântă a României, la 100 de ani de la Marea Unire a tuturor românilor, pe un ger de -12 grade, ni s-au încălzit sufletele atunci când, în acordurile maiestuoase ale naiului fermecat al maestrului Nicolae Voiculet, am intonat, într-un singur glas, „Deşteaptă-te, Române!”.
În memoria eroilor şi martirilor neamului nostru românesc, la ceas de mare sărbătoare, a fost dezvelit de către prefectul judeţului Covasna, Sebastian Cucu, şi de către preşedintele Asociaţiei „Suflet Românesc”, Constantin Pătru, Monumentul aniversar - „României la 100 de ani” din marmură albă, pură, plasată pe un soclu de marmură neagră, inscripţionată tricolor „La mulţi ani, România! 100 ani”, în cadrul unui Ceremonial religios oficiat de către un sobor de preoţi, slujitori ai bisericilor din municipiu şi comunele limitrofe.
Surprinzător, maestrul Nicolae Voiculeţ a acoperit una din părţile principale ale zonei de est a soclului cu naiul său, deoarece din punctul lui de vedere, harta actuală a României este incompletă. „Deocamdată, dacă mai avem fraţi necuprinşi în hotarele pământului românesc, aceşti fraţi pot fi cuprinşi în nemărginita dragoste a sufletului românesc!”, spunea maestrul.
Recitalul susţinut de maestrul naiului Nicolae Voiculeţ ne-a impresionat până la lacrimi, ne-a uns sufletele şi ne-a umplut de credinţă şi de speranţă.
Însemnătatea istorică a zilei a fost desăvârşită prin sfinţirea şi înălţarea unui impresionant Drapel Tricolor pe un catarg de 10 metri.
„Vreau să cânt, vreau să cânt ”, striga maestrul Nicolae Voiculeţ cuprins de emoţie, dorind să-i fie auzit glasul până la cer. Acolo unde Cineva ne iubeşte.
„Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie?” - un moment poetic oferit de Denisa Anastasia Pătru, a dat semnalul lansării spre Dumnezeu a celor 100 de baloane tricolore înălţate de copii.
Cu mic, cu mare cei prezenţi s-au prins în Hora Unirii, cântată la nai. Pentru că era atât de frig, toţi copiii se ţineau atât de strâns de mană, că parcă nu doreau să-şi mai dea drumul.
A continuat Marşul Unirii până la Sala Polivalentă, unde a avut loc un spectacol dedicat Zilei Naţionale a României.
Pentru că prin costumul popular demonstrăm că suntem români în orice colţ al lumii, spectacolul a fost deschis cu prezentarea, în versuri, de către doi copii inimoşi, a frumoaselor noastre costume populare.
„Sus, române, sus!”
Formaţia „Nemuritorii” a pătruns în sufletele celor prezenţi prin mesajul melodiilor ei. „Nemuritorii” au cântat bucuria de a fi nădejdea în noi înşine. Cei prezenţi au fluturat steaguri, au cântat şi dansat împreună.
„Uniţi în An Centenar!”
Copii, dar şi adulţi din Târgu-Secuiesc, Zăbala, Covasna, sub îndrumarea maestrului coregraf Gică Popa şi coordonaţi de coregraful Oana Sulea, ne-au încântat cu două suite de dansuri populare: Brâu de Făgăraş şi Sucitoarele.
„Doamne, ocroteşte-i pe români!”
Elevii claselor V-VIII de la Şcoala Gimnazială „Turoczi Mozes” au pregătit un colaj de poezii şi cântece patriotice. Ei au fost pregătiţi de profesoarele: Opra Zsuzsa, Kadar Orsolya şi Bencze Sinkler Ildiko.
Spectacolul a continuat cu programul susţinut de şcolarii din clasele primare de la Şcoala Gimnazială „Turoczi Mozes”, care au prezentat un moment artistic închinat Marii Uniri. Ei au fost coordonaţi de învăţătoarele: Szigyarto Kornelia, Marieta Stânga, Mihaela Raicea şi Emilia Susarenko.
„La mulţi ani, România!”
Venit de pe meleagurile oraşului Covasna, Alex Baciu a dat glas Unirii în inima României.
În aplauzele tuturor a fost adus tortul aniversar - un tort tricolor gigant - şi, cu aceeaşi iubire de a evolua împreună, ne-am dorit să scriem şi următorii 100 de ani de ROMÂNIA!
Toţi participanţii au fost serviţi cu tradiţionala fasole la ceaun, un pahar cu şampanie şi o felie de tort aniversar.
Manifestările s-au încheiat cu un program pirotehnic intitulat „100 de ani - 100 de lovituri tricolore”. În sunetul celor 100 de lovituri tricolore, manifestările au ajuns la final, marcând pe mult timp de acum încolo sufletele celor care au fost prezenţi la această mică „adunare naţională” în cinstea Marii Adunări Naţionale de la 1 Decembrie 1918.
Asociaţia „Suflet Românesc”, prin preşedintele Constantin Pătru, mulţumeşte maestrului Nicolae Voiculeţ pentru excepţionalul moment creat românilor din Târgu-Secuiesc şi din comunele limitrofe - participanţi la sărbătoare, autorităţilor, preoţilor, prezentatorilor, cadrelor didactice şi copiilor, membrilor formaţiilor prezente, soliştilor vocali, membrilor Asociaţiei noastre, tuturor colaboratorilor şi personalului Clubului For You.
La mulţi ani, România!!! La mulţi ani tuturor celor ce trăiesc în ea!
Asociaţia „Suflet Românesc”,
preşedintele Constantin Pătru

Categorie: