Omagiu adus Sfinţilor Brâncoveni, la Şcoala „Avram Iancu” din Covasna

„Aduceţi-vă aminte de mai-marii voştri, care v-au grăit vouă cuvântul lui Dumnezeu; priviţi cu luare aminte cum şi-au încheiat viaţa şi urmaţi-le credinţa”
(din Epistola cătrei Evrei a Sfântului Apostol Pavel)

Călăuzit de credinţă în viaţă şi în domnie, Constantin Brâncoveanu a apărat interesele religioase ale românilor şi ale lumii ortodoxe, a ctitorit lăcaşuri de cult, a tipărit şi răspândit cărţile Bisericii şi, deşi ar fi putut fi cruţat, nu şi-a renegat credinţa nici în clipele cruntului martiriu. Sfinţenia Domnitorului a intrat în conştiinţa populară şi, pentru jertfa sa şi a fiilor săi, Biserica Ortodoxă Română i-a canonizat pe Sfinţii Mucenici Brâncoveni.
În 2014, la 300 de ani de la martiriul său, este Anul Brâncoveanu, un omagiu pentru personalitatea Marelui Domnitor Constantin Brâncoveanu şi o rememorare a Epocii Brâncoveanu, a faptelor şi personalităţilor care au marcat-o.
În urmă cu câteva zile, la Şcoala Gimnazială „Avram Iancu” din Covasna-Voineşti, s-a desfăşurat activitatea educativă „2014 - ANUL COMEMORATIV AL SFINŢILOR BRÂNCOVENI”, iniţiată şi coordonată de profesor de religie Dochiţa Măciucă, activitate realizată în parteneriat cu Parohia Ortodoxă „Înălţarea Domnului” şi Asociaţia Cultural-Creştină „Justinian Teculescu” din localitate.
Ziua de 29 octombrie nu a fost aleasă întâmplător, ci pentru că în această zi se împlinesc 326 de ani de la începutul Domniei lui Constantin Brâncoveanu. Elevii au fost implicaţi în diverse activităţi şi concursuri, toate având ca temă personalitatea şi martiriul Domnitorului: referate (câştigători: Ştefania Posoiu, clasa a VII-a A - Premiul I; Ioana Bohăţel, clasa a VII-a A - Premiul al II-lea; Daria Păvălucă şi Alexandra Bucur, clasa a V-a B - Premiul al III-lea), desene (Răzvan Poteică, clasa a VII-a A - Premiul I), proiecte sub formă de planşe (clasa a V-a A - Locul I), prezentări Power Point.
Elevii clasei a V-a A, coordonaţi de prof. Dochiţa Măciucă, au pregătit şi prezentat sceneta „Martiriul lui Constantin Brâncoveanu”, mai întâi în faţa colegilor şi cadrelor didactice de la şcoală, iar în ziua de duminică, 2 noiembrie 2014, în faţa credincioşilor prezenţi la slujba din Biserica Ortodoxă „Înălţarea Domnului”. Pentru strădania lor, toţi elevii participanţi au primit diplome, iar câştigătorii concursurilor au fost premiaţi cu cărţi din partea şcolii şi a Asociaţiei Cultural-Creştine „Justinian Teculescu” şi cu frumoase icoane cu Sfinţii Martiri Brâncoveni, oferite de către Parohia Ortodoxă „Înălţarea Domnului”, prin grija părintelui paroh Ioan Ovidiu Măciucă.
Doamna preoteasă, profesoara de religie Dochiţa Măciucă, iniţiatoarea şi coordonatoarea activităţii, o consideră „o acţiune reuşită, al cărei scop a fost atins. Elevii au conştientizat motivele canonizării Sfinţilor Martiri Brâncoveni; au înţeles cât de important este să ne cunoaştem istoria, cultura Ţării noastre şi personajele marcante ale acestora. De asemenea, am stimulat interesul elevilor pentru cercetare şi studiu istoric. Nu în ultimul rând, am remarcat implicarea tuturor profesorilor şi a diriginţilor în această activitate educativă şi interesul comunităţii locale pentru acest gen de activităţi”.

Categorie: