Partidele politice îndeamnă la participare. Locul tuturor este acolo!,

Cotidianul „Szekely hirmondo” (Covasna), nr. 46, 07.03.2014

În Ziua Libertăţii Secuieşti trebuie să ne susţinem drepturile chiar dacă primarul târgumureşean încearcă să împiedice acest lucru şi se străduieşte să îi descurajeze pe oameni să participe, lansând informaţii eronate - au afirmat liderii partidelor şi organizaţiilor transilvane.
În ziua de 10 martie, Ziua Libertăţii Secuieşti, când în marile oraşe din Europa şi din lume vor avea loc acţiuni de protest pentru autonomia teritorială a Pământului Secuiesc, trebuie să ne aducem aminte şi de faptul că autorităţile au interzis marşul de la Târgu-Mureş. Azi, trebuie să se iasă în faţa ambasadelor României nu numai pentru susţinerea revendicărilor juste ale secuilor, ci şi pentru apărarea drepturilor fundamentale ale omului - scrie Izsak Balazs în comunicatul său. (…) Izsak menţionează că hotărârea prin care primăria a interzis marşul a fost tipărită pe o hârtie cu antetul poliţiei, fiind semnalat şi în felul acesta faptul că în România, autorităţile pot deveni uşor şi rapid mijloace ale asupririi, ale îngrădirii drepturilor omului.
Potrivit preşedintelui CNMT scaunul Sepsi, Santa Imre, lupta autonomistă trebuie privită ca un proces. Trebuie să fim acolo, trebuie arătată forţa, trebuie să arătăm că o susţinem. Suntem conştienţi de faptul că luni este zi de lucru, însă dacă nu vom fi acolo cel puţin atâţia câţi am fost anul trecut, vom putea spune că a fost un pas înapoi - a precizat preotul din Bicfalău.
În cadrul conferinţei de presă, preşedintele executiv al PPMT scaunul Sepsi, Bedo Zoltan, a afirmat că acţiunea comemorativă din piaţa Poştei are toate autorizările, trebuie să mergem acolo, trebuie să ne susţinem drepturile. Iar după ce acţiunea se va încheia, fiecare are dreptul să meargă încotro vrea.
Noi trebuie să ne dirijăm soarta pentru a putea construi, pe pământul nostru natal, un viitor pentru copiii, pentru nepoţii noştri - a spus Biro Zsolt. Asta încearcă să împiedice aceia care, ignorând drepturile fundamentale ale omului, îngrădesc la Târgu-Mureş dreptul de întrunire - garantat şi de constituţie - şi respectarea libertăţii de exprimare - a declarat preşedintele organizaţiei naţionale a PCM.
Preşedintele organizaţiei judeţene a PCM, Kulcsar Terza Jozsef, etichetează drept cinică măsura de interzicere luată de către primar şi cheamă partidele la solidarizare - indiferent de ideologie, fiecare partid trebuie să îndemne la participare.
Primarul din Sfântu-Gheorghe nu crede că ar exista pericolul slăbirii luptei autonomiste odată cu asumarea de către UDMR a unui rol la guvernare. Când am fost în opoziţie, a demarat un proces de edificare a comunităţii, ceea ce este un aspect pozitiv, şi nu avem voie să distrugem acest proces dacă am ajuns la guvernare. În ziua de 10 martie, toţi cei care vor să meargă acolo, vor fi la Târgu-Mureş - a precizat Antal Arpad.