PCM: Să-şi respecte promisiunile făcute! Revendicăm drepturile noastre fundamentale,

Cotidianul „Szekely hirmondo” (Covasna), nr. 224, 19.11.2014

Dorim să trăim în condiţii demne pe pământul strămoşilor noştri, nu în calitate de cetăţeni de rangul al doilea. Asta au promis strămoşii compatrioţilor noştri români în Declaraţia de la Alba-Iulia, însă cele formulate atunci au rămas şi acum doar la nivel de promisiuni - se arată în apelul dat publicităţii de Partidul Civic Maghiar, care cheamă la un protest în ziua de 29 noiembrie, orele 13, în faţa prefecturii.
PCM doreşte să fie parte iniţiatoare şi activă a politicii renaşterii maghiare - se arată în apelul care cheamă pe toată lumea în faţa prefecturii, pentru a solicita garantarea constituţională a drepturilor noastre fundamentale.
Organizatorii vor redacta o petiţie pe care, dacă marea adunare o va adopta, o vor trimite noului preşedinte al României şi guvernului ţării.
- Dacă Declaraţia de la Alba-Iulia este documentul fundamental al statului român modern, s-ar cuveni ca după trecerea a 100 de ani, să fie respectate şi acele articole din ea, prin care etniilor conlocuitoare li s-a promis autodeterminare - a declarat Kulcsar Terza Jozsef.
Preşedintele filialei judeţene Covasna a PCM a mai menţionat că au început organizarea acestui eveniment împreună cu UDMR, care însă acum a bătut în retragere. Noi am acceptat propunerea UDMR, şi anume să organizăm acţiunea nu de 1 decembrie, ci cu două zile înainte, însă acum vin şi ne spun că nu este oportună - spune Kulcsar Terza, care mai notează că nu mai pot aştepta, deoarece organizarea necesită timp. - Sperăm că se vor răzgândi. Între timp, le scriem scrisori ierarhilor bisericeşti, pregătim foi volante şi sper că oamenii îşi vor face timp o jumătate de oră pentru a putea cere împreună să se respecte ceea ce s-a promis - a mai spus el. Am încercat să discutăm şi cu UDMR-ul, însă până la închiderea ediţiei nu am reuşit să contactăm nicio persoană cu atribuţii.