Pe „Calea Neamului”, la Zagon

Eroii n-au mai apucat să plângă
S-au închinat cu mâna stângă
În dreapta îşi ţineau dragostea de ţară
Au apucat doar să se-nchine şi să moară.

Azi trupul lor ascuns pe sub pământ
Este-n istorie Cuvânt
De rugăciune şi iubire pentru ţară
Ei au ştiut doar să se-nchine şi să moară.

Cu gândul la copii şi la părinţi
Au murmurat Cuvântul către sfinţi
Simţind că nu e rană să te doară
Mai tare decât dragostea de ţară.

Eroii noştri dorm cuminţi
Au apucat doar să se-nchine şi să moară.
Eroii nu mai au nevoi
Eroii ne mai au pe noi.

Cât mai trăim să nu-i uităm
Un semn de dragoste doar să le dăm.
Eroii nu mai au nevoi
Eroii ne mai au pe noi…
(Versuri: Aurel Anghel, „Eroii”)

Ziua de sâmbătă, 13 mai 2017, va rămâne în memoria locuitorilor comunei Zagon, judeţul Covasna, ca data în care, lângă Monumentul Eroilor zagoneni căzuţi în cele două Războaie Mondiale, a început să fluture Tricolorul. Drapelul, de cinci metri lungime şi trei lăţime, a fost dăruit zagonenilor, pentru a sfinţi amintirea celor care şi-au dat viaţa pentru Ţară, de Asociaţia „Calea Neamului”. De fapt, de către românii din toată Ţara, care s-au unit în Acţiunea „Români pentru Români”.
„Cu binecuvântarea ocrotitorului nostru, Preasfinţitul Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei, am ajuns la Zagon, împreună cu Drapelul Tricolor dăruit zagonenilor de românii de peste munţi, în semn de preţuire şi dragoste frăţească. Un vrednic fiu al satului, urmaşul unui erou român al cărui nume este scris pe Monumentul Eroilor de lângă Biserica veche, a avut onoarea să ridice steagul pe catarg. Mergem cu Dumnezeu înainte, ca fraţi buni ce suntem. Eroii şi martirii neamului ne veghează din cer şi ne dau putere, aşa cum bine spunea părintele Nicolae Hagiu, care a oficiat slujba de sfinţire a Drapelului şi parastasul pentru eroii căzuţi în cele două războaie mondiale. Atât de profund ne-a vorbit părintele Nicolae! Ne-a readus în suflete jertfa ostaşilor zagoneni din cele două războaie mondiale care şi-au dat viaţa pentru Ţară, invocând totodată şi memoria preotului Ioan Ciora, fiu al Zagonului, pe care Dumnezeu l-a ocrotit de baionetele vremurilor potrivnice nouă”, ne-a declarat dr. Mihai Tîrnoveanu, sufletul Acţiunii „Români pentru Români” şi preşedintele Asociaţiei „Calea Neamului”.
Un drapel asemănător, de asemenea dăruit de Asociaţia „Calea Neamului”, a fost înălţat anul trecut, în ziua de Sfântul Ilie, în curtea Bisericii Ortodoxe din comuna Zăbala, judeţul Covasna.

Şezătoarea „Femeile din Ţinutul Căciularilor cos Ie”

După momentul solemn de la Biserica veche, participanţii s-au îndreptat către Centrul Cultural „Preot Ioan Ciora”, pentru a se bucura de şezătoare. A venit rândul Zagonului să găzduiască Şezătoarea călătoare „Femeile din Ţinutul Căciularilor cos Ie”, iniţiată de Alexandra Pintrijel Hagiu, pentru a-i uni pe români în jurul Datinei. Au venit români din Mărtănuş, Breţcu, Târgu-Secuiesc, Voineşti Covasna, Zăbala, Braşov şi au fost primiţi cu braţele deschise de frumoşii oameni din Zagon, în frunte cu destoinicul părinte Nicolae Hagiu şi doamna preoteasă Livia.
Dr. Mihai Tîrnoveanu ne povesteşte: „După slujba de la Monumentul Eroilor şi înălţarea Steagului Tricolor de către un urmaş al unuia dintre aceşti eroi, ne-am strâns cu toţii la Centrul Cultural „Preot Ioan Ciora” pentru a lua parte la şezătoare, pentru a sta cu toţii la aceeaşi masă, ca fraţi buni ce suntem. Atmosfera a fost încălzită de Ansamblul de Dansuri Populare „Florile Zagonului”, precum şi de Ansamblul de Cântece Populare „Brăduleţul”. Elevii domnului învăţător Dan Hagiu din Zăbala au recitat poezia „Doina” de Mihai Eminescu, atât de rar auzită în aceste timpuri. Femeile harnice au cusut firul de neam al straiului popular, bărbaţii au ţinut sfat românesc, copiii au avut masa lor de pictat şi de lucru manual. Cu toţii am ciocnit un pahar de vin sau vişinată şi ne-am înfruptat din bucatele alese puse pe masă de zagoneni, breţcani, mărtănuşeni şi zăbăleni.
Unirea românilor în jurul tradiţiei, în jurul eroilor şi martirilor neamului, în jurul lui Mihai Eminescu, înseamnă putere. Puterea de a fi liber să fii român, să te închini ortodox şi să înalţi oriunde un Drapel Tricolor. Mulţumim din tot sufletul extraordinarei comunităţi româneşti din Zagon care ne-a primit cu multă căldură în mijlocul ei, care ne-a arătat că „fraţii în veci vor fi fraţi”. Mergem împreună cu Dumnezeu înainte pentru România”.
Şezătoarea călătoare „Femeile din Ţinutul Căciularilor cos Ie” va avea următorul popas la Bucureşti, la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, în data de 10 iunie 2017.

Categorie: