Petiţie pentru plăcuţe bilingve cu denumirea străzilor

Cotidianul „Szekely hirmondo” (Covasna), nr. 86, 07.05.2014

Membrii grupului de iniţiativă, care revendică ca numele străzilor, pieţelor din Târgu-Mureş să fie inscripţionate şi în limba maghiară, au susţinut ieri o conferinţă de presă.
Iniţiatorii atrag atenţia asupra faptului că în oraşul Târgu-Mureş trăieşte cea mai mare comunitate a maghiarilor, care numără aproximativ 60.000 de persoane, care la 25 de ani de la schimbarea de regim pot citi numele străzilor, pieţelor din localitate doar în limba română, deşi mai multe norme juridice în vigoare oferă posibilitatea amplasării plăcuţelor bilingve. Barabas Miklos, unul din iniţiatori, a menţionat: Din punctul de vedere al comunităţii maghiare, Târgu-Mureş va ajunge treptat la soarta diasporei. Oamenii de aici nu mai cunosc, de generaţii întregi, denumirea maghiară a străzilor, pieţelor. Nici nu observă că îşi pierd treptat identitatea. Intenţia noastră este să schimbăm această situaţie.
Civilii au depus plângere la CNCD împotriva primarului şi secretarului oraşului din cauza lipsei inscripţiilor bilingve. Potrivit lui Szigeti Eniko, preşedinta Mişcării Angajament Civil, este nevoie de aceste măsuri aplicate pe căi judiciare, deoarece pare că altfel nu vor fi aplicate legile în vigoare.
Cei care doresc să susţină cauza plăcuţelor bilingve cu denumirea străzilor, pot semna petiţia pe internet, până în data de 20 mai, pe blogul ketnyelvuutcanevtablakmarosvasarhelyen. Ieri după-amiază, ne-a întâmpinat pe site un mesaj, potrivit căruia din cauza utilizării peste măsură, pagina a fost suspendată.