Ponta, autonomia şi valul de scumpiri

Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 7.159, 02.04.2014

Victor Ponta a avut o idee măreaţă şi a scos din nou cartea maghiară. Premierul a declarat luni, în cadrul unui interviu televizat, că partidele româneşti de guvernământ nu vor accepta niciodată autonomia etnică, iar acordul guvernamental încheiat cu UDMR nu face referire la aceasta.
Premierul care are de-a face cu o indignare în masă din cauza celor mai noi scumpiri a oferit, liniştindu-i pe telespectatorii îngrijoraţi pentru unitatea ţării, o definiţie foarte aparte a autodeterminării: autonomie înseamnă dezvoltarea autoorganizării locale din punct de vedere economic, social şi cultural, însă nicidecum din punct de vedere etnic. Ponta ştie că reprezentanţii maghiarilor din Transilvania susţin un model de autonomie care nu este funcţional nici în alte ţări. Este o afirmaţie falsă, de inducere în eroare, iar bomboana de pe colivă o reprezintă ideea pe care el însuşi a adăugat-o, şi anume că maghiarii nu sunt discriminaţi în România. Este interesantă şi viziunea sa asupra viitorului: Este o soluţie mai bună aceea ca minoritatea maghiară, cea mai numeroasă din România, să fie menţinută în parlament, în guvern, la nivelul autorităţilor locale, decât ca ea să fie împinsă spre radicalizare.
Este bine cunoscută atitudinea politicienilor de la Bucureşti faţă de autonomie. Cel mai important lucru nu este faptul că se tem de ea ca dracul de tămâie, ci faptul că poziţia lor în acest sens s-a blocat în totalitate, majoritatea lor fiind incapabili să analizeze argumentele.
În momentul de faţă este mai important să acordăm atenţie momentului exprimării acestei declaraţii şi mai puţin conţinutului ei. Ţara este în fierbere din cauza valului de scumpiri. Ponta şi echipa lui se confruntă cu nemulţumirea întregii societăţi. În spatele noului val de scumpiri se mai observă şi faptul că întreţinerea structurilor de stat, prost organizate, costă din ce în ce mai mult. Veşnicii perdanţii sunt oamenii de rând, contribuabilii, care suportă consecinţele. Maestrul Ponta nu este interesat de acest lucru, el adresându-se unei pături pentru care presupusul interes naţional este mai presus de orice. Un gest deplorabil, ieftin şi neprietenos.