Premiem poeţii înainte de a le vedea lucrările


Cu mare tam-tam, la Centrul Cultural din Topliţa, judeţul Harghita, deşi exista un cenaclu literar, „Octavian Codru Tăslăuanu”, cunoscut în urbea de pe Mureş, care trebuia doar reactivat, din prea mare exces de zel şi dorinţă oarbă de a se mai trece o activitate în „jurnalul de bord” al instituţiei, dar fără niciun efect, ca majoritatea manifestărilor realizate pe banii grei ai contribuabililor, prin martie 2011, cred, s-a înfiinţat un „cerc de poezie” în parteneriat cu binecunoscutul Cenaclu Literar „Buna Vestire” din Miercurea- Ciuc.

Până aici toate bune, numai că din 23 martie 2011 a trecut ceva timp şi acele „întâlniri bilunare” trâmbiţate pe internet în pagina Centrului, fără o aşezare a cuvintelor după legile limbii române, demnă de o instituţie de cultură, de genul „întâlnirile bilunare la sediul şi membrii Uniunii Scriitorilor din România”, n-au mai avut loc, aşa cum s-a preconizat.
Fără nicio activitate de cenaclu, şi mă refer, în primul rând, la cooptarea de membri talentaţi, din Topliţa şi din zonă, care ştiu să cocheteze cu poezia şi care trebuie, în mod obligatoriu, să fie coordonaţi şi îndrumaţi de oameni de litere, cu solide cunoştinţe de limbă şi literatură română, bine înarmaţi şi cu legile versificaţiei, cei care se ocupă de activitatea literară de la Centrul Cultural Topliţa se apucă de organizat concursuri.
După experienţa de la prima ediţie a Concursului de Poezie
„Poeme harghitene”, „literaţii” de la Centrul Cultural Topliţa au mai împărţit o invitaţie, cu regulamentul unui concurs, prin numeroase şcoli, care în mod sigur a ajuns în mâinile profesorilor de limbă şi literatură română, pe care şi-a pus girul şi directorul instituţiei, pentru ca invitaţia să capete, cum se spune, greutate.
Numai că, şi de data aceasta, incultura a ieşit la suprafaţă, cu voia celor care se pretind că o fac. Este inadmisibil ca „oamenii de litere” din cadrul Centrului Cultural din Topliţa, în frunte cu cea care semnează şi le acceptă aberaţiile - Timariu Cristina, să nu cunoască numele singurului ziar românesc ce apare în judeţul Harghita, cu care se doreşte o colaborare fructuoasă în publicarea producţiilor literare ale celei de-a doua ediţii a Concursului de Creaţie Literară „Poeme harghitene”. Exemplu din invitaţie: „Rezultatele concursului vor fi anunţate în cadrul Cercului Literar „Buna Vestire” care se va desfăşura la data de 01.05.2011 la Centrul Cultural Topliţa şi vor fi publicate în ziarul „Adevărul Harghitei” şi pe blogul poemeharghitene. wordpress.com”.
Ba mai mult, seriozitatea şi dorinţa de a se face cultură, axată pe ideea „să facem mult şi prost”, şi-o scot în evidenţă tot cei de la Centrul Cultural Topliţa. Mă refer la colaboratorii care se ocupă cu literatura, sub girul, ştiinţa, îndrumarea autoritară şi profesională şi sub semnătura directoarei Timariu Cristina.
Exemplificăm din acea invitaţie pe care am întâlnit-o în câteva şcoli din municipiul Topliţa, care bineînţeles că pe lângă faptul că a stârnit râsul, a ridicat numeroase semne de întrebare în legătură cu cei care se pretind că îndrumă şi coordonează cultura topliţeană.
Etapele desfăşurării concursului
20.05.2011-30.05.2011 - primirea lucrărilor
30.05.2011-31.05.2011 - evaluarea lucrărilor
01.05.2011
- premierea lucrărilor.
Este posibil ca premierea lucrărilor să se facă cu o lună de zile înaintea primirii şi evaluării acestora? La Centrul Cultural Topliţa se poate şi aşa ceva, ca multe altele, prin tocarea banului public fără pic de milă şi mai ales cu eficienţă.
P.S. Am ataşat şi invitaţia.

Vasile Gotea
(Topliţa)

Categorie: