Premierul „pe lângă subiect”


Autor: 

Violeta Feldiorean

La începutul lunii iunie, deputatul PSD de Covasna, Horia Grama (foto), înainta primului-ministru Emil Boc o interpelare, cerându-i punctul de vedere cu privire la folosirea sintagmei „Ţinutul Secuiesc” folosită într-o hotărâre de guvern. „Hotărârea Guvernului nr. 402/2010, prin care, în premieră, consacră în terminologia legală ofi cială şi, implicit, recunoaşte conceptul de „Ţinut Secuiesc”, reprezintă deopotrivă un grav atentat adus ordinii constituţionale şi un afront adus românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, care cu greu reuşesc să-şi păstreze identitatea naţională şi care se văd trădaţi de însuşi Guvernul României”, se arăta în interpelarea deputatului Horia Grama cu privire la hotărârea de aprobare a stemei comunei Ilieni din judeţul Covasna. Printre altele, în interpelare era prezentat şi punctul de vedere al Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, federaţie ce reuneşte peste 20 de asociaţii şi fundaţii din cele 3 judeţe, dar se făcea referire şi la cuvintele „graniţă” şi „ţinut” folosite în aceeaşi hotărâre de guvern.

Deputatul Horia Grama a anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă, că urmează să depună încă două interpelări: una referitoare la schimbarea denumirilor de străzi din municipiul Sfântu-Gheorghe şi una privind clădirea Băncii Naţionale, obţinută de Biserica Ortodoxă Română, a cărei intrare în posesie se tergiversează, deşi s-au făcut demersuri în acest sens.
Solicitarea deputatului era cât se poate de clară: „Vă rog, domule prim-ministru, să îmi comunicaţi dacă intenţionaţi să reveniţi asupra H.G. 402/2010 şi să solicitaţi o anchetă referitoare la modul în care proiectul H.G. 402/2010 a parcurs filtrele de legalitate de la nivel de Instituţie a Prefectului până la nivelul Guvernului”.
Ce răspuns i-a dat primul-ministru Emil Boc? Evaziv, departe de subiect.
Redăm mai jos, în totalitate, răspunsul premierului şi al ministrului Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga.

Categorie: