Preşedintele PSD Covasna, deputatul Horia Grama: „UDMR, ILEGALĂ”


Autor: 

Violeta Feldiorean

„Nu ar trebui să existe în România o formaţiune care să aibă în programul său un punct care să contravină Constituţiei României şi legilor în vigoare”, a declarat preşedintele PSD Covasna, deputatul Horia Grama, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Sfântu-Gheorghe, la sfârşitul săptămânii trecute. Declaraţia se referă la faptul că atât UDMR, cât şi alte formaţiuni politice sau asociaţii nonguvernamentale maghiare au în actele de funcţionare ale acestora ca şi obiectiv principal obţinerea autonomiei teritoriale pe criterii etnice a aşa-zisului „ţinut secuiesc”, dar şi alte chestiuni ce contravin atât legii fundamentale a Statului Român, cât şi legilor în vigoare.
Deputatul a făcut referire, totodată, şi la recentele declaraţii ale oficialilor unguri (premierul ungar Viktor Orban şi preşedintele Parlamentului ungar, Kover Laszlo) făcute cu ocazia zilei de 15 martie, ziua maghiarilor de pretutindeni, care, „sunt clar incitatoare, ofensează Statul Român şi contravin Constituţiei României”. „Este în mod vădit atacat statul unitar român prin susţinerea autonomiei teritoriale. În Constituţie se prevede că articolele referitoare la statul unitar, naţional şi la limba română - limba oficială, nu sunt modificabile. În primul rând, trebuie atrasă atenţia guvernanţilor şi celor care sunt în funcţii de stat din Ungaria să nu mai incite cu astfel de declaraţii. (…) De Ziua Naţională, 1 Decembrie, nu se fac astfel de declaraţii incitatoare la adresa minoritarilor maghiari şi a statului ungar”, a mai precizat Horia Grama. De asemenea, deputatul a amintit de respectarea drepturilor minorităţilor în privinţa cărora România se află printre cele mai democratice state din Europa, menţionând că acestea trebuie, la rându-le, să cinstească legile şi regulile statului în care trăiesc. „Se vrea naşterea unui stat în stat, fapt ce afectează 400.000 de români afl aţi în Covasna, Harghita şi Mureş”, a concluzionat preşedintele PSD Covasna.

Legea statutului minorităţilor, în dezbatere la Camera Deputaţilor

În altă ordine de idei, deputatul a atras atenţia asupra faptului că a intrat în dezbaterea comisiilor din Camera Deputaţilor Legea privind statutul minorităţilor, act normativ „adus pe tapet pentru că e în protocolul UDMR - PD-L”. Despre această lege deputatul spune că „are multe inadvertenţe, că este exagerată ca şi conţinut, iar pe fond este neconstituţională şi contravine principiului autonomiei locale”. Este neconstituţională pentru că în ea se aduce atingere noţiunii de stat naţional, prevăzută în Constituţia României, dorindu-se crearea unui stat multinaţional, în condiţiile în care românii reprezintă aproximativ 90 la sută din totalul populaţiei ţării. Totodată, Legea contravine principiului autonomiei locale întrucât s-ar crea aşa numitele consilii culturale, care ar trece peste orice instituţie.

Categorie: