Preşedintele UDMR Bucureşti: „Toată România a fost alipită Ţinutului Secuiesc”

EXCLUSIV

Preşedintele organizaţiei UDMR Bucureşti, Buday Richard, director al Centrului Cultural „Petofi Sandor” din Capitală, a ţinut în urmă cu o săptămână un discurs instigator la ură, şovin şi extremist. Asta susţine public Mihai Traistă, reprezentant al Uniunii Ucrainenilor din România.
Mihai Traistă, reprezentant al ucrainenilor din România, a denunţat public, pe o reţea de socializare, discursul şovin al liderului UDMR Bucureşti şi a menţionat că a părăsit sala în care avea loc o adunare a minorităţilor naţionale din Ţara noastră.
Richard Buday, directorul Centrului Cultural „Petofi Sandor”, a ţinut aseară un discurs instigator la ură, şovin şi extremist, în faţa reprezentanţilor minorităţilor naţionale din România şi a invitaţilor de naţionalitate română. Deşi tema evenimentului era cu totul alta, respectiv obiceiuri de primăvară la minorităţile naţionale, acest Richard inimă de forint, profitând de calitatea sa de gazdă, a început să vorbească de „un trecut comun dar nu mereu plăcut, cu multe conflicte şi amintiri neplăcute care nu se pot uita”, despre populaţia majoritară care nu are o deschidere largă către minorităţile naţionale, doar face nişte jocuri de vitrină care nu ajută la nimic, de cele 16 şcoli şi 5 case de cultură confiscate ungurilor de câtre Statul Român, despre o datorie de 3 miliarde de euro a Statului Român către minoritatea maghiară şi chiar - mai în glumă, mai în serios - a spus că toată România este alipită de Ţinutul Secuiesc. „În calitate de reprezentant al minorităţii ucrainene, care a organizat şi a finanţat acest eveniment, am întrerupt discursul acestui instigator, aducându-i aminte că scopul întâlnirii noastre e cu totul altul, iar „dânsimea” sa mi-a dat de înţeles că el e şeful acelui loc. Atunci în semn de protest am părăsit sala. Îmi cer scuze faţă de toţi invitaţii Uniunii Ucrainenilor din România şi vă asigur că ucrainenii din România nu împărtăşesc ideile acestui ipochimen”, a mai spus Mihai Traistă.

(Articol preluat de pe www.dantanasa.ro, din 16 mai 2017)

Categorie: