Proiectul privind autonomia, cu revizuirea constituţiei

Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 7.271, 15.08.2014

UDMR îşi va înainta proiectul autonomist în parlamentul de la Bucureşti împreună cu pachetul de revizuire a constituţiei. Proiectul va fi lansat spre dezbatere publică după realizarea traducerii în limba maghiară şi după şedinţa prezidiului UDMR - a declarat preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.
El a mai spus că în actualul cadru constituţional, proba constituţionalităţii nu ar fi trecută nici de proiectul autonomist al Pământului Secuiesc şi nici de legea cadru privind minorităţile, înaintată în trecut în parlament.
Kelemen Hunor a apreciat drept o prostie concluzia europarlamentarului Tokes Laszlo, preşedintele CNMT, potrivit căruia - în lipsa unei realităţi constituţionale - UDMR doreşte să folosească autonomia pentru vânătoare de voturi. Kelemen a mai spus că UDMR şi-a formulat propunerile de revizuire a constituţiei în aşa fel încât acestea să creeze condiţiile constituţionale ale autonomiei (teritoriale) Pământului Secuiesc şi ale autonomiei culturale. După ce aceste propuneri au fost respinse de Curtea constituţională, în opinia lui Kelemen a devenit evident că în România este nevoie de o nouă constituţie. „Ne-am dat seama că în actualul cadru constituţional nu poate fi elaborată o normă juridică ce să se apropie de ceea ce gândim noi despre autonomie. Tocmai din această cauză ne-am gândit să ne conturăm ideile despre autonomie, iar la acest lucru mai adăugăm că pentru validarea lor este nevoie de revizuirea constituţiei” - a mai subliniat el.
Proiectul autonomist al Pământului Secuiesc a fost elaborat de specialiştii UDMR şi PCM în limba română, iar în ceea ce priveşte varianta în limba maghiară, urmează să fie clarificate câteva probleme legate de terminologii - a mai spus politicianul.