PSD la guvernare, via PNL!?


Deputatul de Covasna, Horia Grama, vrea alegeri anticipate
Autor: 

Violeta Feldiorean

Unul din obiectivele PSD Covasna la alegerile locale din 2012 este obţinerea unui post de vicepreşedinte la Consiliul Judeţean, dar şi a unui post de viceprimar la Sfântu-Gheorghe şi unul de viceprimar la Covasna, pe principiul reciprocităţii, conform declaraţiilor liderului Filialei, deputatul Horia Grama (foto). Acesta a explicat faptul că aşa cum UDMR benefi ciază în judeţele din Transilvania, acolo unde comunitatea maghiară nu este superioară numeric, de aceste posturi la nivel local, aşa uniunea ar trebui să acorde drepturi comunităţii româneşti, acolo unde ea este inferioară numeric. În acest fel, preşedintele PSD Covasna crede că s-ar îmbunătăţi foarte mult relaţiile interetnice. „Avem speranţa că se va democratiza şi UDMR; poate conştientizează că trăim în România, că în această ţară clasa politică a acordat drepturi maghiarilor la un nivel mult mai ridicat decât media europeană. Ar trebui să acorde drepturi românilor acolo unde ei sunt mai puţini numeric”, a precizat, în cadrul unei conferinţe de presă, Horia Grama.

„Prefectul Gyorgy Ervin este într-o situaţie clară de subordonare faţă de UDMR”

Un alt scop al PSD Covasna la alegerile locale de peste doi ani este numirea unui prefect român, care, spune Grama, ar asigura un echilibru şi ar controla mai bine veridicitatea actelor, având în vedere faptul că administraţia locală e condusă de maghiari. Deputatul a făcut referire la prefectul judeţului Covasna, Gyorgy Ervin, pe care l-a criticat dur, afi rmând că nu-şi face datoria, că „este într-o situaţie clară de subordonare faţă de Consiliul Judeţean, pentru că preşedintele acestui for, Tamas Sandor, este şi preşedintele UDMR Covasna”.
Totodată, Horia Grama a subliniat faptul că partidul din care face parte doreşte alegeri anticipate, întrucât actuala coaliţie de guvernare nu mai are susţinerea electoratului şi consideră că trebuie clarifi cată scena politică. Deputatul crede că se va ajunge la o epurare politică atât la nivel central, cât şi local, fi indcă nu există criterii clare de disponibilizare în actele normative ce prevăd acest lucru. De asemenea, liderul PSD Covasna spune că disponibilizarea se va face pe criterii subiective, politice şi chiar etnice în judeţul Covasna, având în vedere faptul că PD-L în judeţul Covasna e undeva în siajul UDMR, departe de a-şi impune punctul de vedere.

„Proşti sunt cei din PD-L, care acceptă fiecare propunere a UDMR”

În altă ordine de idei, Horia Grama i-a dat o replică lui Marko Bela, spunând că acesta nu ar mai trebui să deţină funcţia de vicepremier, având în vedere scopul clar al UDMR de destabilizare a Statului Român: „Îl atenţionez pe Marko Bela că proşti sunt cei din PD-L, care acceptă fi ecare propunere a UDMR, pentru că se vede clar ce vrea uniunea. Marko Bela vrea să ofi cializeze cumva acest concept, „ţinutul secuiesc”, şi, prin politica paşilor mărunţi, va încerca să obţină autonomia pe criterii etnice. Având aceste deziderate, Marko Bela nu ar avea ce să caute în înalta demnitate de viceprim-ministru al României”.
Întrebat cu cine ar face partidul său coaliţie în varianta în care ar ajunge curând la guvernare, preşedintele PSD Covasna a afi rmat că prima opţiune ar fi PNL.