PSD reclamă pasivitatea autorităţilor faţă de materialele iredentiste vândute la Sfântu-Gheorghe


Actualitatea ardeleană - Covasna

Reprezentantul PSD în Consiliul Local al municipiului Sfântu- Gheorghe, Rodica Pârvan (foto), a reproşat, luni, autorităţilor locale faptul că i-au permis harghiteanului Csibi Barna să comercializeze materiale cu caracter iredentist în târgul organizat la sfârşitul săptămânii trecute cu prilejul Zilelor oraşului, susţinând că ea a fost cea care a sesizat Poliţia în acest caz.
Rodica Pârvan a declarat luni, în plenul şedinţei Consiliului Local Municipal, că, din păcate, nici Poliţia nu şi-a făcut aşa cum trebuie datoria, pentru că, după cum susţine ea, ar fi trebuit să confişte imediat marfa şi nu să o lase la vânzare pe tarabă, timp de trei zile.

„Csibi Barna şi-a luat libertatea de a comercializa sub nasul nostru tricouri cu trupul ţării mutilat. (...) Toţi îl tratăm cu indiferenţă şi el ne sfidează. Să ştiţi că eu am sunat la 112 să vină Poliţia. Mă aşteptam să-i confişte marfa, dar nu s-a întâmplat aşa”, a afirmat Rodica Pârvan.
În replică, primarul municipiului, Antal Arpad, a precizat că autorităţile locale nu aveau de unde să ştie ce fel de produse urmau să fie puse în vânzare sub denumirea firmei care a închiriat cortul.
„Fiecare comerciant răspunde pentru marfa pe care o vinde. Nu mai suntem în perioada comunistă ca să controlăm marfa din bagaje”, a declarat Antal Arpad, adăugând că „nu există nicio lege în vigoare care să interzică vânzarea unor astfel de materiale”.
Edilul a menţionat că, pe parcursul celor trei zile de târg, zona a fost ţinută sub supraveghere pentru a se evita potenţialele dispute şi conflicte.
Totodată, el s-a exprimat împotriva extremiştilor de orice fel, indiferent cărei etnii aparţin, menţionând în context că la fel de deranjantă a fost şi prezenţa reprezentanţilor Noii Drepte la Sfântu- Gheorghe, în urmă cu câţiva ani.
Antal Arpad a opinat că lucrurile trebuie „cântărite cu aceeaşi unitate de măsură”, dar mai ales cu foarte multă raţiune şi calm.
Deputatul PSD de Covasna, Horia Grama, a declarat, la rândul său, luni, că a fost sesizat în legătură cu acest caz şi că intenţionează să facă o interpelare în Parlament către ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş.
„Consider că autorităţile locale i-au dat apă la moară lui Csibi Barna, favorizând apariţia disputelor interetnice. (...) Legea interzice şi prevede pedepse în Codul Penal pentru vânzarea de produse care incită la violenţă, ură sau discriminare şi dacă nu ştiu le arătăm noi capitolul unde scrie acest lucru”, a spus Horia Grama.
Harghiteanul Csibi Barna, care în luna martie a spânzurat public o marionetă cu chipul lui Avram Iancu la Miercurea-Ciuc, a fost prezent la sfârşitul săptămânii trecute la târgul organizat de Zilele municipiului Sfântu-Gheorghe cu un stand în care comercializa diverse materiale şi obiecte cu caracter revizionist şi iredentist.

Categorie: