Puskas Balint are o opinie separată / Protecţia minorităţilor după model românesc,

Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 7. 122,18.02.2014

A eşuat definitiv posibilitatea ca punctele care îi privesc pe maghiari să fie incluse în constituţia revizuită. Utilizarea simbolurilor minorităţilor, principiul autonomiei culturale şi organizarea în subregiuni a zonelor tradiţionale nu pot fi reglementate într-o lege separată, deoarece acest lucru a fost interzis prin invocarea articolului 1 al actualei legi fundamentale - ne-a declarat Puskas Balint, membru al curţii constituţionale, care a purtat vineri, cu colegii o discuţie extrem de umilitoare, însă lipsită de rezultate.
Puskas Balint a declarat că vineri, de la ora 9, s-a discutat despre punctele care îi vizează pe maghiari şi până după-amiază la orele 14 a încercat să îşi convingă colegii de faptul că este vorba despre cerinţe juste, care nu lezează existenţa statului naţional unitar şi indivizibil. El a amintit ca argument de textul declaraţiei de la Blaj, care figurează în blocul constituţional al României moderne şi care stabileşte faptul că trebuie asigurate condiţiile dezvoltării şi dăinuirii minorităţilor naţionale care trăiesc în ţară. A enumerat argumentele referitoare la constituţia spaniolă, luată ca bază în anul 1991, pasajele referitoare la subregiunile constituţiei italiene, dar totul a fost în zadar.
Am avut argumente, însă nu s-a ţinut cont de ele. A fost foarte umilitor. Am simţit că urăsc ceea ce spun şi că mă urăsc şi pe mine. Dacă o privire ar putea ucide, nu aş mai trăi în momentul de faţă - a declarat Puskas Balint. El îşi va formula opinia personală şi la modul oficial şi probabil că aceasta va apărea, la începutul lunii martie, în Monitorul Oficial. Şi mai trist este că a eşuat şansa ca problemele care îi vizează pe maghiari să fie reglementate într-o lege separată.