Rănile Trianonului nu se vindecă nici după 94 de ani / Au luat fiinţă state naţionale?

Cotidianul „Szekely hirmondo” (Covasna), nr. 106, 04.06.2014

În 1920, au sfâşiat Ungaria precum hienele. Cea mai mare obrăznicie a fost sloganul mincinos al înfiinţării statelor naţionale. Cu ajutorul acestuia ne-au sfărâmat patria şi au introdus cu succes în conştiinţa publică legitimitatea dobândirii de teritorii.
Au invocat faptul că Ungaria este stat multinaţional. Nu au spus în schimb că acesta i-a acceptat secole de-a rândul pe românii, sârbii şi alte naţionalităţi, care s-au refugiat aici, şi că în felul acesta s-a ajuns la procentul numeric de 55% al maghiarilor. Au lăsat pradă o ţară care, dacă nu s-ar fi petrecut toate acestea, ar trăi azi la un nivel de trai incomparabil mai înalt faţă de cel actual. În loc de aşa ceva s-a născut unul din cele mai funebre dictate de pace din istoria mondială: Trianonul.
Au fabricat state naţionale precum Cehoslovacia, Iugoslavia şi România Mare. La 1920 a fost fabricată România Mare. Bineînţeles că după doar 20 de ani, acest stat naţional a pierdut Cadrilaterul, care a reintrat în posesia Bulgariei. Mai târziu, pe teritoriul Basarabiei s-a format Republica Moldova azi independentă.
Hoţii de teritorii nu sunt dispuşi nici azi să recunoască egalitatea în drepturi a maghiarimii transilvane indigene. Naţionalismul românesc de stat îi neagă poporului secui dreptul de a se pronunţa, prin referendum, cu privire la autonomie. Toate acestea ne sunt negate prin invocarea articolului unu din constituţie.
Cei care cred că în 1920 a fost justă ruperea de Ungaria a Transilvaniei, Banatului şi Partium-ului, cu o populaţie românească de 53,8%, fără a fi permisă organizarea unui referendum, în timp ce nici la marea adunare (de vitrină) de la Alba-Iulia nu a reprezentat nimeni jumătate din populaţia Transilvaniei, de ce nu consideră acum la fel de justă autonomia Pământului Secuiesc locuit în procent de 76% de secui? Poate pentru că România este stat naţional?