Români pentru români, pe Calea Neamului

Acţiunea „Români pentru români” a mai scris o filă de istorie pentru românii din judeţul Covasna. La sfârşit de noiembrie, 96 de copii din comuna Breţcu şi municipiul Târgu-Secuiesc au primit în dar costume populare româneşti. Înveşmântaţi în straiele naţionale, purtându-le în fiecare duminică la Biserica Ortodoxă, copiii români îşi vor conştientiza neîncetat identitatea naţională, apartenenţa la Neamul Românesc. Vor creşte cu reperele Tradiţiei, vor creşte pentru România.
„Duminică am fost în mijlocul românilor din Târgu-Secuiesc şi în semn de respect şi recunoştinţă faţă de lupta lor pentru păstrarea identităţii româneşti, a Limbii Române şi a credinţei ortodoxe, le-am dăruit copiilor lor veşmintele naţionale în al căror fir sunt cusute biruinţele eroilor şi martirilor acestui Neam ce nu poate fi înfrânt de întuneric, căci în Lumină s-a născut Român. La Breţcu ne-a aşteptat aproape întreaga suflare românească, în frunte cu părintele Ioan Velimirovici. Când ajungi în Breţcu şi-i vezi pe români, îţi dai seama că nu este totul pierdut. Ne înclinăm cu acelaşi respect în faţa lor. Cu aceeaşi dragoste îi îmbrăţişăm pe copiii lor care, coordonaţi de minunatele lor învăţătoare cărora le sărutăm mâna, au intonat cântece patriotice şi colinde, aducându-ne pe toţi mai aproape de Hristos şi de Eroii Neamului, de Iancu Avram, de Horea, Cloşca şi Crişan. Luni dimineaţă am fost din nou la Breţcu pentru a-i vedea pe românaşii noştri sărbătorind Ziua Naţională în costumele populare dăruite de românii din întreaga Ţară şi din Diaspora. Vor urma câteva zile în care Zorii vremurilor de mâine se vor arăta. Mii de români din Covasna şi Harghita vor ţine în mâini icoane ortodoxe trimise de fraţii şi surorile lor din întreaga Ţară. Mii de români din Inima Ţării îşi vor da seama că au douăzeci de milioane de fraţi şi surori. Vor fi de nezdrobit, cu noi toţi, alături de ei”, ne-a spus dr. Mihai Tîrnoveanu, unul din iniţiatorii acţiunii.
Ei, „Românii pentru români”, de-a lungul timpului, au transformat în fapte solidaritatea sufletească a românilor din Ţară şi din Diaspora: au adunat alimente şi bănuţi pentru instalarea centralei termice de la Biserica şi şcoala românească din Doboi, au dat lumină unor ţărani români tot din acel sat, au adunat bani şi alimente pentru orfanii de la Odorheiu-Secuiesc, au strâns şi au dăruit românilor din Târgu-Secuiesc peste 1.400 de steaguri tricolore, au dat daruri copiilor din Covasna şi Harghita de sărbători, au premiat copiii din satele de aici cu cărţi de rugăciuni, versurile lui Mihai Eminescu şi steaguri tricolore, au îmbrăcat 50 de copii din Mărtănuş şi Ojdula în costume populare de Floriile anului 2016. Şi multe altele au mai făcut aceşti bravi români!
De curând, Acţiunea „Români pentru români” a dobândit personalitate juridică, sub numele de Asociaţia „Calea Neamului”. Persoanele care doresc să susţină acţiunile Asociaţiei „Calea Neamului”, o pot face prin donaţii sau sponsorizări în contul RO 62BRDE080SV52855930800, BRD.

Categorie: