România va dispărea de pe faţa pământului / Antal: este nevoie de o constituţie nouă,

Cotidianul „Szekely hirmondo” (Covasna), nr. 188, 30.09.2014

Odată cu încheierea erei Băsescu, în viaţa politică românească începe o nouă epocă, în care geopolitic vorbind, situaţia ţării este extrem de complicată, iar dacă românii şi maghiarii nu se vor putea înţelege, vor fi alţii care vor trage foloasele din asta - este de părere Antal Arpad. Primarul din Sfântu-Gheorghe are convingerea că în următorii ani va putea fi reformată România care azi nu funcţionează eficient, nu poate valida corespunzător interesele cetăţenilor săi.
În cadrul conferinţei de presă, Antal a declarat: mulţumită politicii publice din ultimii 25 de ani, populaţia activă, clasa de mijloc, a părăsit ţara.
- Statul român i-a sprijinit pe cei care trăiesc din ajutoare sociale. Cred că acest lucru trebuie schimbat în epoca ce vine, deoarece în caz contrar, România va dispărea, în următorii 30-50 de ani, de pe suprafaţa pământului - a spus primarul.
A subliniat că acest lucru se va întâmpla nu din cauza secuilor, ci a politicii sociale catastrofale, care a făcut ca ţara să fie cel mai prost situată - demografic şi social - din toată Europa Centrală şi de Est.
- Ar fi nevoie de o constituţie nouă, deoarece actuala lege fundamentală regresează dezvoltarea societăţii româneşti. Nu modificată trebuie, ci elaborată o alta, nouă, care să corespundă cerinţelor secolului al XXI-lea - a declarat Antal.
- Societatea românească trebuie să înţeleagă că reprezentanţa maghiarimii nu constă doar
într-un partid de 5-7%, responsabilitatea este mult mai mare şi nu este permis ca maghiarii să fie întorşi împotriva statului român, deoarece acest lucru ar putea duce la vulnerabilitatea României. Bineînţeles că reprezentanţii maghiarilor nu trebuie să fie întotdeauna la guvernare, însă trebuie făcut în aşa fel încât maghiarii să-şi poată soluţiona problemele fără a simţi între timp că acţionează împotriva intereselor statului român. Acest lucru este posibil în două moduri: fie reprezentanţa maghiară va fi prezentă permanent la guvernare, fie li se va asigura autonomia, pentru a-şi soluţiona singuri problemele - a afirmat Antal Arpad.
Notă: materialul este însoţit de fotografia primarului Antal Arpad şi de următorul text: În opinia lui Antal Arpad, România începe să semene din ce în ce mai mult cu o ţară sud-africană, cu o pătură socială restrânsă de oameni bogaţi şi cu nenumăraţi săraci care trăiesc în ghetouri.