Ruşii în cămară

Cotidianul „Szekely hirmondo” (Covasna), nr. 57, 24.03.2014

În contextul evenimentelor din Ucraina, în special din Crimeea, lumea diplomaţiei s-a clătinat. Activitatea oficialităţilor româneşti a devenit însă extrem de febrilă. Nu ocuparea rusă şi anexarea peninsulei Crimeea o dezbat ele, ci Republica Moldova este cea pentru care se tem: aceasta şi-ar putea pierde cu uşurinţă fâşia transnistreană.
Eu nu spun că puterea română în exerciţiu nu are dreptul să simtă responsabilitate faţă de conaţionalii moldoveni, pentru că atunci aş contesta şi acea prevedere din noua constituţie ungară, care prevede că Ungaria poartă responsabilitate faţă de maghiarii rămaşi în afara graniţelor. Diferenţa este însă aceea că Moldova este stat independent, a cărui limbă oficială este acum româna, deşi recunoaşte şi limba ruşilor şi a găgăuzilor, ba chiar şi dreptul acestora la autodeterminare, şi nu le contestă nici autonomia. (…) Oficialităţile române se tem acum că se vor rupe cu adevărat de Basarabia. (…) Momentan, diplomaţia română ar dori să le împiedice alipirea la Rusia, nerecunoscând justeţea acestei pretenţii a populaţiei ruse. După cum nu a recunoscut nici independenţa Kosovo, însă aceasta oricum există, iar azi, mâine îşi va înfiinţa şi o adevărată armată, pentru a nu mai avea nevoie de umbrela protectoare a NATO. Independenţa nu i-a fost recunoscută, pe lângă România, nici de Slovacia şi Cipru, însă se ştie că aceste state UE se tem de autonomie mai ceva ca dracul de tămâie.
Ce ar fi dacă oficialităţile române ar recunoaşte în sfârşit că
radicalizarea pretenţiilor autonomiste poate fi cel mai uşor evitată prin acordarea autonomiei şi nu prin politica struţului, prin denaturări şi ameninţări?! Ce ar fi dacă ar înţelege că poate transforma minorităţile în cetăţeni cu adevărat loiali dacă le acceptă pretenţiile elementare şi juste?!
Diplomaţia nu prea poate face ceva pentru a frâna aspiraţiile hegemonice ruse, aşa că mai degrabă ar trebui să îşi îndrepte atenţia asupra respectării drepturilor omului - inclusiv individuale şi colective! - în toate ţările din regiune, dacă tot au trasat înaintaşii lor iubitori de pace hărţi atât de pompoase.