S-a amenajat un izvor de apă minerală din Tulgheş

La sfârşitul lunii octombrie, s-a făcut recepţia şi s-au inaugurat obiectivele la izvorul de apă minerală „Attila” din comuna Tulgheş, judeţul Harghita, realizate prin proiectul „Amintiri plăcute dintr-un mediu plăcut”, la a cărui finanţare au contribuit Consiliul Judeţean Harghita, Primăria comunei Tulgheş şi Asociaţia „Pro Tulgheş”.
Drumul spre cele două puncte turistice - „Stejarul Secular” şi rezervaţia „Pietrele Roşii” - trece pe la acest izvor cu apă minerală feruginoasă, carbogazoasă, hipotonă, având efecte terapeutice la dispesii hipoacide, cure de diureză, anemii secundare (analiză făcută de Romaqua Borsec), care se află la circa 800 metri de centrul comunei Tulgheş, în mijlocul unei păduri de molid şi stejar. Din păcate, acest izvor nu a fost amenajat, acoperit, având în apropiere numai două scaune din butuci, neoferind un cadru propice pentru a poposi, a bea o gură de apă minerală bună şi a respira aerul curat şi ozonat al pădurii.
Prin proiectul aplicat s-a reuşit amenajarea izvorului prin construcţia unui acoperiş (foişor), băncuţe şi măsuţe pentru popas, amplasarea de pubele pentru gunoi selectiv, mediatizarea în rândul localnicilor şi a turiştilor a efectelor terapeutice a apei minerale de la acest izvor prin mijloacele media, pliante, banere, ecologizarea zonei prin voluntariat de către voluntarii de la serviciul de urgenţă Tulgheş şi elevii şcolii generale.
Scopul proiectului este amenajarea şi promovarea resurselor naturale locale, conştientizarea cetăţeanului de rolul lui în societate prin prestare de voluntariat, creşterea potenţialul turistic al zonei şi protejarea acestuia, introducerea comunei Tulgheş în circuitul turistic judeţean şi naţional.
Beneficiarii proiectului sunt locuitorii comunei Tulgheş, elevii şcolii generale, bolnavii internaţi la Spitalul de Psihiatrie, Centru de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică şi turiştii care vizitează comuna, numărul acestora fiind în creştere de la an la an.
Proiectul a fost coordonat de Bartis Zsolt şi realizat cu voluntari din comună. Prin realizarea acestui proiect, punctele turistice ale comunei Tulgheş au crescut ca număr şi importanţă.

Categorie: