S-ar aplica sancţiuni din cauza drapelelor de doliu

Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 7.363, 03.12.2014;

Presa din Bucureşti a amplificat cazul drapelelor de doliu amplasate în piaţa centrală din Târgu-Secuiesc, cu ocazia sărbătorii naţionale române. Jurnaliştii au cerut ieri sancţionarea păcătoşilor. La presiunea presei, prefectul de Covasna a convocat o comisie care analizează cazul şi care va aprecia dacă autorii pot fi sancţionaţi sau nu, în baza vreunui articol de lege. Marius Popică nu ştia absolut nimic despre faptul că Noua Dreaptă şi-a dat în petic la Sfântu-Gheorghe.
Prefectul judeţului Covasna a luat la cunoştinţă cu tristeţe faptul că presa centrală a fost interesată exclusiv de scandal, nu a fost interesată să vadă ce frumos am sărbătorit în mai multe localităţi din judeţ. El consideră că gesturilor similare celor din Târgu-Secuiesc nu ar trebui să li se acorde o asemenea importanţă. Am convingerea că acest lucru nu caracterizează deloc gândirea maghiarilor care trăiesc aici, iar ceea ce s-a întâmplat la Târgu-Secuiesc nu este în avantajul maghiarilor care trăiesc în ţară - a spus el.
Trăim într-o ţară liberă, însă democraţia include nu numai drepturi, ci şi obligaţii, iar legile trebuie respectate de toată lumea - a subliniat Popica. El nu a putut spune care lege interzice amplasarea drapelelor de doliu, însă şi-a exprimat regretul că a fost eliminat din codul penal articolul referitor la ofensa adusă simbolurilor de stat, deoarece drapelul de doliu amplasat cu ocazia sărbătorii naţionale române s-ar încadra, în opinia sa, în acest articol. Deocamdată nu a putut spune care normă juridică a fost încălcată. Vom înfiinţa o comisie care va analiza cazul, iar în baza unei analize temeinice vom şti exact cine sunt autorii şi ce măsuri putem lua împotriva lor şi în baza cărei legi. Sancţionarea indivizilor ţine de prerogativele poliţiei orăşeneşti din Târgu-Secuiesc şi ale primăriei - a spus el. Ieri înainte de masă, poliţia judeţeană a vrut să scape de responsabilitate, afirmând ca acest caz de la Târgu-Secuiesc nu intră în competenţele sale.
Ziariştii au întrebat dacă sub semnul respectului reciproc, vor fi amendaţi cei care au mărşăluit în culorile Noii Drepte şi au scandat lozinci antimaghiare la Sfântu-Gheorghe - printre care şi Afară cu maghiarii din ţară!. Marius Popică nu a avut cunoştinţă de acest lucru. El a participat doar la festivitatea organizată la statuia lui Mihai Viteazul, iar acolo, cei de la Noua Dreaptă au stat în linişte şi s-au comportat normal. Sunt de acord ca şi ei să fie sancţionaţi în cazul în care există dovezi în legătură cu ceea ce afirmaţi dumneavoastră - a spus el , după care a mai adăugat: ar trebui sancţionată orice manifestare extremistă, indiferent din care parte vine.