Săptămânalul „Szekely hirmondo” (Covasna), nr. 19, 15-21.05.2009; Titlu: Stimată redacţie! În timp ce noi bravăm..., Semnează: Nagy Attila Puli - Chichiş

În timp ce extrema dreaptă şi simpatizanţii ei văd executarea lui Eduardo şi ai săi în culori naţionale romantice, nu observă un lucru despre care TV Duna informează mult mai în linişte: în urma crizei economice, în diasporă se micşorează din nou pământul sub picioarele maghiarilor. Românii de la oraş se mută în sate maghiare din diasporă şi cumpără imobilele maghiare. Reprimarea noastră, declanşată în urmă cu secole, continuă în Transilvania, în Partium. Românii acţionează în linişte în timp ce noi bravăm.

Noi, maghiarii, secuii din Transilvania considerăm că principala problemă constă în faptul că dăinuirii noastre îi lipsesc mijloacele externe - cum ar fi instituţiile autonomiei, universităţile, şcolile. Nu observăm că cel mai important lucru lipseşte din adâncurile sufletelor noastre: vitalitatea care ne leagă de pământul natal. Puterea unei naţiuni nu este dată de instituţiile ei, ci de energiile ei interioare.