Sãrbãtoarea Bãrcãnenilor

În perioada 28-29 septembrie 2013, la Barcani, în judeţul Covasna, s-au desfăşurat, în auspicii şi condiţii deosebite, zilele comunei, ediţia a V-a

Sus pe munte, în pitoreasca localitate Barcani, situată pe meleagurile Buzăului Ardelean, cum este numită zona sudică a judeţului Covasna, s-a desfăşurat, la sfârşitul săptămânii trecute, Sărbătoarea Bărcănenilor, o manifestare aflată, în 2013, la cea de-a V-a ediţie, dar care este de la an la an din ce în ce mai promiţătoare.
Zilele comunei Barcani au debutat, în avanpremiera evenimentului propriu-zis, sâmbătă, 28 septembrie, cu trei activităţi, şi anume o expoziţie de animale, un concurs de cai trăgători la buştean şi un concurs de motocros.
Manifestarea a continuat duminică, 29 septembrie, cu Sfânta Liturghie slujită la Biserica Ortodoxă „Sfântul Ierarh Nicolae”, construită la 1896. A urmat, apoi, în preambulul deschiderii oficiale, o scurtă rugăciune de binecuvântare, rostită de preoţii Gheorghe Radu, de la Parohia Barcani, şi Mihai Apafi, de la Parohia Lădăuţi, din aceeaşi comună. În continuare, a luat cuvântul primarul comunei Barcani, Gheorghe Marin, unul dintre cei mai longevivi edili din România, aflat la al şaptelea mandat, în funcţie încă de la căderea regimului comunist, şi lucrător în Primăria pe care astăzi o conduce încă din 1976, dacă bine ţinem minte. După ce a vorbit despre Sărbătoarea Bărcănenilor şi despre planurile de viitor, Gheorghe Marin a dat cuvântul deputatului Horia Grama, care a felicitat administraţia locală pentru progresele făcute şi a urat petrecere frumoasă bărcănenilor şi invitaţilor lor. În rândurile oficialităţilor, la Sărbătoarea Bărcănenilor au mai fost prezenţi Dumitru Marinescu, prefectul judeţului Covasna, Dumitru Duca, primarul comunei Ceraşu din judeţul Prahova, înfrăţită cu comuna Barcani, Nicolae Stoica, primarul comunei Sita-Buzăului, Gheorghe Avram, primarul comunei Valea-Mare, viceprimarul comunei Vâlcele, Nicolae Cucu, şi viceprimarul comunei Barcani, Gheorghe Burguş, toţi din judeţul Covasna.
Un fapt demn de menţionat, „despre care să scrieţi”, după cum ne spunea primarul Gheorghe Marin, este acela că, înaintea programului cultural-artistic de pe scenă, pe stadionul din minunata poieniţă în care s-a desfăşurat Sărbătoarea Bărcănenilor, una de basm, s-a consumat un fapt inedit, şi anume „s-a revitalizat sportul nostru naţional, oina”. Cum spuneam, odată cu deschiderea oficială, marea de participanţi, a căror număr a tot crescut în orele ce au urmat, în ciuda vremii reci, nu chiar favorabile, s-a orientat apoi spre scenă, acolo unde un amplu program a încântat auditoriul. Astfel, rând pe rând au urcat pe scenă, Ioan Brie Tohănean senior, Ioan Brie Tohănean junior, Grupul Vocal mixt „Pădurenii” - din care face parte şi edilul Gheorghe Marin, care şi-a făcut vreme să şi participe la reprezentaţia formaţiei artistice -, apoi Formaţia „Brâuleţul” a Căminului Cultural Sita-Buzăului, Formaţia de Dansuri „Junii Întorsurii” a Liceului „Mircea Eliade” din Întorsura- Buzăului, Formaţia de Muzică Populară „Mlădiţe Româneşti” din Întorsura-Buzăului, Ansamblul „Brăduleţul” din Ceraşu, Corul „Plai Întorsurean”, Ansamblul de Tradiţii din Vâlcele, interpreta bărcăneancă Ioana Dârstar, Formaţia de Dansuri a Căminului Cultural Lădăuţi, Ansamblul „Cununa Carpaţilor” din Întorsura-Buzăului şi Ansamblul de Cântece condus de Mircea Bogdan. Evenimentul central al programului artistic l-a constituit prezenţa la Barcani, după cum se pare că a devenit un obicei, a îndrăgitei interprete de muzică populară Sava Negrean Brudaşcu, atât de iubită de români în special pentru repertoriul patriotic, şi a formaţiei „Nemuritorii”, care a oferit un apreciat recital. Peste această ediţie a Sărbătorii Bărcănenilor a tras cortina un impresionant foc de artificii şi un bal la ceas de seară.

Categorie: