Se cere un Pământ Secuiesc care dispune de autodeterminare şi limbă maghiară oficială

Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 7.194, 16.05.2014

Guvernul şi parlamentul României să respecte obligaţiile asumate în legătură cu ocrotirea minorităţilor naţionale, prevederile Chartei Limbilor Minoritare şi Regionale, pe teritoriul României să fie înfiinţată regiunea administrativă Pământul Secuiesc care să includă localităţile care figurează în memorandum (153 de localităţi din judeţul Harghita, Mureş şi Covasna) şi doar acestea. Cerem un statut autonom acestei regiuni. Cerem ca în acele localităţi, unde procentul maghiarilor depăşeşte 10%, limba maghiară să fie limbă oficială pe lângă limba statului - acestea sunt cerinţele de bază ale petiţiei, adoptate ieri de către consiliul local al comunei Ozun. Hotărârea îl împuterniceşte pe primarul comunei să înainteze petiţia prefectului, organismelor UE şi Consiliul ONU privind Drepturile Omului.
Proiectul de hotărâre şi motivaţia au fost formulate de către Consiliul Naţional Secuiesc. În calitate de maghiar a considerat că iniţiativa CNS merită dezbătută, iar şedinţa consiliului a fost o bună ocazie în acest sens - ne-a declarat primarul Raduly Istvan.
La şedinţă a participat Gazda Zoltan, preşedintele Consiliului Secuiesc Scaunul Sepsi, ocazie cu care a declarat că în judeţul Harghita trei autoguvernări au adoptat petiţia, iar în judeţul Mureş o singură autoguvernare. Prin atacarea hotărârii se încalcă dreptul cetăţenesc fundamental şi dreptul de solicitare - a formulat Gazda.
Vrânceanu Alexandru, consilier, a fost curios să afle cu ce ajută autonomia în problemele de zi cu zi. UDMR a fost de multe ori la guvernare, dar efectul pozitiv al acestui fapt nu a fost simţit nici de români şi nici de maghiari. Primarul a încercat să explice prin exemple concrete esenţa autonomiei. Deciziile legate de comunitate pot fi adoptate la faţa locului. Ar fi avantajul tuturor dacă fondurile ar rămâne la faţa locului - a schiţat edilul comunei. Gazda Zoltan a evidenţiat faptul că autonomia nu se adresează maghiarilor, ci tuturor locuitorilor regiunii. Vrânceanu a declarat ulterior că şi ei ar considera autonomia ca ceva bun, dacă aceasta ar fi avantajoasă din punct de vedere economic atât maghiarilor cât şi românilor.
Kovacs Zsombor, primarul localităţii Măgheruş, a declarat: oamenii nu sunt informaţi în această privinţă, în sensul în care trebuie spus care sunt avantajele autonomiei. În răspunsul său, Gazda a declarat că avantajele autonomiei au fost sintetizate în 12 puncte, iar acestea trebuie într-adevăr conştientizate de cetăţeni.