Septembrie cultural la Iaşi

Toamna este o perioadă bogată în festivaluri şi evenimente culturale diverse. E perioada în care majoritatea instituţiilor artistice şi culturale îşi reiau activitatea. La Iaşi, toamna e plină de activitate artistică şi de weekend-uri culturale, asta ştim bine deja. Iaşiul, capitala istorică a României, este prin definiţie un oraş cu o viaţă artistică dinamică. Un astfel de weekend a fost cel din perioada 20-22 septembrie a.c., în care am avut bucuria de a participa la a IX-a ediţie a grandiosului eveniment „Magia serii în sunet şi lumină”, spectacol care a deschis stagiunea 2019-2020 a Operei Naţionale Române Iaşi şi la Festivalul Străzii Lăpuşneanu.

Concertul-eveniment „Magia serii în sunet şi lumină”, ediţia a IX-a (21 septembrie)

La fel ca-n fiecare an, cel mai aşteptat şi îndrăgit spectacol de operă în aer liber, „Magia serii în sunet şi lumină”, ediţia a IX-a, oferit gratuit comunităţii ieşene de către Opera Naţională Română Iaşi, s-a derulat pe Esplanada Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” şi a cuprins momente deosebite de operă şi spectaculoase jocuri de lumini, lasere şi artificii. Soliştii, corul şi orchestra Operei Naţionale Române Iaşi au încântat publicul numeros cu momente artistice deosebite. Orchestra a evoluat sub bagheta dirijorului Alessandro Cedrone. A fost o seară magică, aşa cum promitea şi titlul evenimentului, o seară plină de emoţia frumuseţii muzicii clasice, în ciuda frigului de afară. Îndemânarea şi talentul instrumentiştilor, vocile puternice şi, totodată, calde ale soliştilor, spectaculosul joc de lumină şi culoare, toate acestea au fost elementele unei seri perfecte. Muzicienii Operei Naţionale Române Iaşi au interpretat fragmente dintr-un număr de 24 dintre cele mai îndrăgite partituri, printre care „Carmen” de Bizet, „Faust” de C. Gounod, „Ernani” de Verdi, „Funiculi Funicula” de Luigi Denza, „Valurile Dunării” de G.Grigoriu sau „Simfonia a IX-a” de Beethoven. Aş putea spune că am luat parte la un minunat eveniment alcătuit din lumină şi culoare, pe note muzicale.
La final de septembrie, artiştii Operei Naţionale Române Iaşi şi-au aşteptat din nou publicul în Sala Mare a Operei, unde au fost urmărite cele două premiere din stagiunea trecută: baletul „Cenuşăreasa”, de Serghei Prokofiev, care s-a jucat pe 28 septembrie, şi opera „Evgheni Oneghin”, de Piotr Ilici Ceaikovski, reprezentaţie ce a fost programată pe 29 septembrie.

Festivalul Străzii Lăpuşneanu, ediţie inaugurală (20-22 septembrie)

În perioada 20-22 septembrie, s-a desfăşurat ediţia inaugurală a Festivalului Străzii Lăpuşneanu, un festival al artelor şi al activităţilor culturale pentru toate gusturile, ce a avut loc în întregime pe fosta Uliţă sârbească, una dintre străzile istorice ale Iaşiului. În cele trei zile de festival s-au întâmplat multe: spectacole de teatru, concerte, expoziţii, târguri de meşteşuguri şi antichităţi, concursuri pentru copii, ateliere, teatru de păpuşi, vânători de comori, sport, activităţi realizate în colaborare cu Serviciul Voluntar de Ambulanţă Iaşi, Poliţia Locală, Inspectoratul Judeţean de Poliţie şi Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Iaşi. Numeroasele activităţi s-au desfăşurat în cele trei zile în intervalul orar 10-21, în diferite locaţii de pe Strada Lăpuşneanu. Pentru că vorbim de mai mult de 90 de activităţi artistice şi culturale, voi enumera câteva dintre acestea. Vineri dimineaţa, în deschiderea festivalului a avut loc o ceremonie de depunere a coroanei la statuia lui Alexandru Lăpuşneanu şi înălţarea steagului voievodal, iar printre evenimentele de vineri s-a numărat vernisajul expoziţiei de fotografie „Călător în jurul lumii”, de la Grand Hotel Traian, tururi ghidate ale Străzii Lăpuşneanu oferite de Iaşi, travel, recital de pian la statuia voievodului, concertul corului academic „Gavriil Musicescu” al Filarmonicii „Moldova” Iaşi la Biserica Banu şi proiecţia filmului „Întoarcerea lui Vodă Lăpuşneanu”.
Dintre evenimentele zilei de sâmbătă amintesc plantarea teiului Lăpuşneanu lângă statuie, inaugurarea Şcolii de bune maniere „Madame Furniq”, vânătoarea de comori, prezentarea tramvaiului Ateneului în staţia Râpa Galbenă, momente artistice oferite de Comunitatea Armeană din Iaşi, recital de muzică satirică la Muzeul Unirii, concert de muzică medievală şi recital de poezie veche la Galeriile D.I. Grumăzescu, unde a mai avut loc vernisajul expoziţiei de fotografie „Uliţa sârbească, reperele unei străzi istorice”, în care prin intermediul fotografiei se face o paralelă în timp şi sunt prezentate transformările urbane ale străzii la intervale de 50, 60 de ani. Un alt eveniment deosebit al serii de sâmbătă a fost proiecţia filmului „Ciprian Porumbescu”, cu participarea actorului Vlad Rădescu. Duminică au mai urmat o serie de recitaluri şi vernisaje, activităţi creative pentru copii, expoziţia de maşini oferită de Retromobil Club, parada costumelor de epocă pe Strada Lăpuşneanu, concert de folk şi proiecţia filmului „Moromeţii II”. Însă cele enumerate sunt o mică parte din tot ceea ce s-a întâmplat de vineri până duminică pe Strada Lăpuşneanu, acesta fiind produsul unei prime ediţii bogate, care a reuşit prin diversitatea activităţilor să atragă un public numeros, fiecare participant având posibilitatea să aleagă ce vrea să vadă ori să culeagă cât mai mult din oferta culturală pusă la dispoziţie de către organizatori. Festivalului Străzii Lăpuşneanu, festival al artelor în realizarea căruia alături de Ateneul Naţional Iaşi s-au implicat şcoli, universităţi şi cele mai importante instituţii de cultură din oraş, are menirea de a readuce pe fosta Uliţă sârbească spiritul epocii, aerul vremurilor de demult într-o manieră actuală.

Categorie: