Şi ei doresc autonomie! - Interviu cu voluntarul kurd Ekrem Kizilgul

Cotidianul „Szekely hirmondo” (Covasna), nr. 218, 13.11.2013
În ziua de 7 noiembrie, Centrul de Voluntariat HITI a organizat în incinta Casei cu Arcade din Sfântu-Gheorghe o seară naţională kurdă. Trei voluntari din Turcia - Bercem Akbey, Sezer Yavuz şi Kerem Sings - au prezentat oraşul Diyarbakir, respectiv istoria, tradiţiile kurzilor şi caracteristicile vieţii acestora. Cei trei voluntari vor sta 6 luni în Trei Scaune, prin intermediul programului Serviciului European de Voluntariat - Youth in Action. La întâlnire au participat şi câţiva tineri kurzi care desfăşoară activităţi de voluntariat la Bucureşti. Dintre aceştia am discutat cu Ekrem Kizilgul.
- S-a îmbunătăţit situaţia minorităţii kurde din Turcia în timpul mandatului guvernului Erdogan? S-a reuşit normalizarea, într-o măsură sau alta, a relaţiei dintre kurzi şi turci?
- Kurzilor din Turcia nu le sunt nici acum asigurate drepturile fundamentale. Nu ne putem folosi oficial limba maternă şi, drept urmare, nu putem nici studia în limba maternă. Insistăm pe lângă guvernul turc pentru schimbarea acestei situaţii.
- Care sunt obiectivele principale ale kurzilor din Turcia, ce rezultate au obţinut până acum?
- Erdogan ne-a asigurat câteva drepturi. Aş aminti aici un post de televiziune care ni se adresează în limba kurdă. În urmă cu câteva luni, se spusese la ştiri că va fi permisă predarea şi în limba kurdă în şcoli, însă într-un final nu s-a întâmplat nimic. Noi avem în continuare convingerea că ne vom primi drepturile care ni se cuvin. Limbile turcă şi kurdă diferă complet una de cealaltă. În familie vorbim în limba maternă, însă în şcoală suntem nevoiţi să studiem în limba turcă, iar din acest motiv puţini elevi sunt capabili să obţină rezultate foarte bune. În acelaşi timp, am dori ca Turcia să recunoască minoritatea kurdă ca entitate naţională separată. În momentul de faţă, dacă trăieşti în Turcia, oficial eşti considerat turc, deşi acolo trăiesc şi numeroase alte popoare.
- Au renunţat kurzii la visul de a trăi cu toţii într-un stat separat?
- Am dori să avem autonomie, însă Erdogan şi mai multe partide turceşti naţionaliste nu se susţin această aspiraţie. Noi nu vrem să ne separăm de Turcia, pentru că trăim de mii de ani alături de poporul turc. Deşi cultura noastră este diferită, trecutul ne leagă.
- Ce ştii despre aspiraţiile autonomiste ale secuilor?
- Am auzit despre ele, le considerăm îndreptăţite. Ne este clar de ce trăiesc maghiari în România. Dat fiind faptul că există statul ungar, secuilor le este mai uşor. Din acest motiv există şi posibilitatea ca maghiarii transilvani să studieze în limba lor maternă.
- Ce condiţii sunt la Diyarbakir? Un turist din Trei Scaune ar putea merge liniştit în excursie?
- Noi considerăm Diyarbakirul capitala Kurdistanului. Dacă l-am întreba pe un turc despre această localitate, ar spune că este periculos să stai pe acolo, însă adevărul este că oraşul este unul sigur, vin foarte mulţi turişti, care pleacă cu impresii plăcute, localnicii sunt foarte primitori.
Cotidianul „Szekely hirmondo” (Covasna), nr. 218, 13.11.2013;
Titlu: Şi ei doresc autonomie! - Interviu cu voluntarul kurd Ekrem Kizilgul,
Semnează: Levai Barna