Simpozionul ARTISTORIA şi Conferinţa Internaţională LSP

După participarea la Conferinţa Naţională de Istoria Artei de la UNArte Bucureşti, am avut bucuria de a participa la alte două evenimente inportante: Simpozionul ARTISTORIA şi Conferinţa Internaţională LSD.
Simpozionul ARTISTORIA s-a desfăşurat la finele lunii mai, la Universitatea Naţională de Arte „George Enescu” din municipiul Iaşi. În prima zi, a avut loc o excursie de documentare la monumentele medievale din nordul Moldovei, şi anume la Mănăstirea „Probota”, Biserica „Sfântul Nicolae” din Bălineşti şi la Biserica „Sfânta Cruce” din Pătrăuţi. A doua zi, a fost dedicată unei conferinţe în cadrul căreia au susţinut prezentări profesorii invitaţi, iar în a doua parte, studenţi ai UNAGE, de la diferite secţii: Istoria şi Teoria Artei, Grafică, Pictură şi Restaurare. În cadrul conferinţei, prof. univ. dr. Tereza Sinigalia a prezentat lucrarea „Între a învăţa şi a înţelege. Sensul picturilor murale din interiorul bisericilor din Moldova secolelor XV-XVI”, prof. univ. dr. Carmen Cecilia Solomonea a vorbit despre „Recuperarea şi punerea în valoare prin restaurare a picturilor murale interioare şi exterioare din secolele XVI şi XIX de la Biserica „Sfântul Nicolae” din Coşula”, prof. univ. dr. Cornelia Bordaşiu despre „Restaurarea iconostasului Bisericii Banu din Iaşi”, iar lect. univ. dr. Bogdan Ungureanu a completat această prezentare cu studiul său despre „Restaurarea picturii murale originale din conca altarului Bisericii Banu”. La secţiunea dedicată studenţilor, au participat 25 de studenţi de la 4 secţii, cu lucrări interesante pe teme din arta Evului Mediu şi a Renaşterii. Voi aminti doar câteva lucrări. Gheorghina Rogote a prezentat studiul „Spiritualitatea în iconografia rusă: Andrei Rubliov şi epoca lui”, Mirela Hreniuc a prezentat un studiu de caz pe tema „Biserici moldoveneşti de secol VII”, Lorena Luiuz a vorbit despre „David - eroul din marmură”, Paula Moldovan despre Albrecht Dürer, Alina Rotaru despre „Bunavestire” a lui Fra Angelico, Ionela Coman despre „Istoria Palatului Rucellai”, iar acestea sunt doar câteva titluri.
Prezentarea mea din cadrul conferinţei a avut ca subiect Castelul Lázar din judeţul Harghita, una dintre cele mai frumoase şi impunătoare construcţii nobiliare de pe teritoriul Transilvaniei. Prin acest material, am urmarit trecutul istoric, dar şi prezentul acestui castel aparte. În ultima zi a simpozionului, au avut loc prezentări şi vizite de documentare la momumentele medievale din Iaşi. Simpozionul a fost organizat de Universitatea Naţională de Arte „George Enescu” şi de Centrul de Cercetare al Artei Medievale „Vasile Draguţ”.
11th International Conference of the LSP unit on Cultural Heritage in a Global Perspective
În intervalul 25-26 mai, la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi s-a desfăşurat şi Conferinţa Internaţională LSP, ediţia a XI-a, în cadrul căreia participanţii din România, Franţa şi Marea Britanie au abordat în prezentările lor tema patrimoniului cultural dintr-o perspectivă globală. Am avut bucuria de a participa la această conferinţă cu două articole semnate împreună cu lect. univ. dr. Paula Onofrei. Temele nostre au fost „Romanian Cultural Heritage - The Black Sea Casino”, în care am prezentat pe scurt istoria Cazinoului din Constanţa şi „Romanian Cultural Heritage - Iaşi”, în care am vorbit despre trecutul istoric al Iaşului şi despre evoluţia în timp a unor clădiri-simbol precum Palatul Culturii, Universitatea şi clădirea Gării din Iaşi, fiecare cu o istorie bogată şi interesantă.
Această conferinţă, în cadrul căreia au susţinut prezentări profesori şi studenţi din domenii precum Economie, Administrarea Afacerilor, Litere, Artă, Medicină şi nu numai, pune accent pe multiculturalitate, interdisciplinaritate, oferind participanţilor ocazia de a interacţiona cu specialişti din diferite domenii şi culturi.

Categorie: