Statutul autonomiei Pământului Secuiesc / Nu există termen

Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 7.213, 07.06.2014

Mai întâi cele două partide trebuie să poarte medieri în cadrul organizaţiilor despre statutul autonomiei şi după ce se va ajunge la o poziţie finală, atunci va sosi vremea negocierilor - este de părere Marton Arpad, unul dintre cei care au elaborat proiectul de lege privind autonomia Pământului Secuiesc, membru al delegaţiei UDMR. El a spus că în anumite probleme, opiniile diferă şi în cadrul UDMR. În cadrul negocierilor purtate cu PCM a reieşit că au viziune comună despre multe lucruri. În cadrul întâlnirii din luna mai s-a discutat despre diferitele puncte de vedere, despre ce trebuie să se discute şi în ce formă.
Marton Arpad a declarat că au elaborat patru proiecte autonomiste dintre care unul a fost înaintat PCM, despre acesta a aflat opinia publică, acesta referindu-se la autonomia care poate fi realizată în actualul cadru juridic.
Şi în cadrul UDMR se discută dacă proiectul să se refere la trei judeţe, sau la două judeţe şi la scaunul istoric Mureş. Există persoane care doresc să excludă localităţi, iar altele care doresc să includă localităţi. Marton Arpad a declarat că obiecţiile legate de aceste aspecte, formulate de Izsak Balazs, nu sunt plauzibile. Proiectul nu se referă la ideea ca Pământului Secuiesc să îi fie anexate regiuni româneşti care nu au aparţinut niciodată de acesta. Norma juridică mai prevede faptul că în următoarele şase luni de la înfiinţarea teritoriului autonom în cadrul unui referendum pot decide şi cei care ar mai adera şi cei care nu doresc să aparţină de teritoriul în cauză, deci graniţele stabilite în lege pot fi modificate conform cerinţelor.
Nu există o opinie unanimă în legătură cu modul în care trebuie să se raporteze norma juridică la constituţie şi ce garanţii trebuie să cuprindă în privinţa românilor care trăiesc aici. Aceste probleme trebuie dezbătute temeinic de ambele organizaţii şi la următoarele discuţii părţile trebuie să se aşeze la masa discuţiilor cu o însărcinare clară. Poziţiile sunt comune în ceea ce priveşte ideea potrivit căreia principiile şi soluţiile legate de norma juridică din Tirolul de Sud să fie luate ca bază în proiectul referitor la Pământul Secuiesc.
Marton Arpad nu a putut spune clar care organism din sfera UDMR va contura poziţia finală a Uniunii: prezidiul, Consiliul Reprezentanţilor Uniunii sau al treilea for. Consiliul Reprezentanţilor Uniunii trebuie însă să-şi dea acordul în privinţa propunerii definitive. El nu a făcut declaraţii legate de un nou termen. După cum a spus, nu el decide acest lucru, aşa cum nu are un cuvânt de spus nici în privinţa datei următoarei întâlniri. Prezidiile celor două partide vor purta medieri despre acest lucru.