Suntem liberi să ne rugăm!

Da! Doresc să mulţumesc domnului Doru Decebal Feldiorean pentru oportunitatea oferită de a fi alături de domnia sa şi de profesorul de istorie Vasile Stancu la un moment important al freamătului românesc, când neamul se gândeşte la soarta sa. Am fost îndemnat să-mi scriu părerea şi o fac numai pentru a scoate în evidenţă că profesorii universitari, conferenţiarii, lectorii, asistenţii, reprezentanţii instituţiilor Academiei Române sunt preocupaţi de soarta României în aceeaşi măsură cu marele public şi critică substanţial, implicit, modul de acţiune al Guvernului, secretomania sa, dorinţa de a ne pune în faţa unui fapt împlinit.
Am ajuns vineri, 24 mai 2013, la Târgu-Mureş pentru a fi de faţă la o dezbatere academică, organizată de Universitatea „Petru Maior”, despre dorinţa Guvernului de a regionaliza România în scopul unei mai bune absorbţii a fondurilor europene. Erau prezenţi şi doi reprezentanţi ai puterii ce deţine peste 66 la sută din voturi în Parlamentul României. Majoritatea vorbitorilor au avut păreri critice la adresa acestei acţiuni, şi-au exprimat temerile, argumentate solid, cu privire la regionalizare, întrebându-se şi întrebând public - cui foloseşte? Credeam că senatorii puterii, prezenţi şi gratulaţi pentru gestul de a fi prezenţi, vor contracara cu argumente puternice în favoarea acestei noi împărţiri administrative. Nici vorbă! Probabil fuseseră trimişi să consemneze cine e împotrivă şi cine este pentru. Un senator a recunoscut că habar nu are de conţinutul materialelor comisiei care lucrează la proiectul regionalizării, deoarece nu a avut şi nu are acces. E bine, e rău? Nu ştiu! Celălalt senator, pentru a-şi scoate în evidenţă activitatea anterioară, a arătat că el a realizat un proiect de anvergură regională, la care pe lângă judeţul Mureş au participat şi alte judeţe, încheiat cu un mare succes. Concluzia, nespusă de vorbitor, este că se pot absorbi cu succes fonduri europene pentru proiecte mari, cu participarea mai multor judeţe, nefiind necesară obiectiv organizarea pe regiuni. Cu toate acestea, el a susţinut proiectul guvernamental necondiţionat, asemenea primului senator.
Prezenţa celor doi parlamentari, evident obedienţi Guvernului, a dăunat mult dezbaterii academice, deoarece susţineau că trebuie regionalizarea făcută, fără argumente pertinente. Şi un surd auzea că sunt trompetele lui Ponta, Antonescu & Co., scăzând astfel nivelul dezbaterii, foarte înalt până au luat cuvântul dumnealor.
Voi reda ideile enunţate de mediul academic fără să dau numele vorbitorilor, aşa cum, din decenţă, nu am dat numele parlamentarilor, în ordinea enunţării lor:
- Judeţele trebuie să rămână aşa cum sunt.
- Dacă se fac regiuni, atunci ar trebui să existe mai multe centre, adică un centru politic-administrativ, unul cultural, unul economic.
- Se impune precizarea despre ce înseamnă suveranitatea naţională şi ce înseamnă suveranitatea economică.
- Asistăm la un capitalism care doreşte să cucerească economic toate ţările.
- Profesorii francezi au apreciat că regionalizarea Franţei a fost un eşec.
- Având îndoieli privind felul în care se face regionalizarea Românei, am trăit în categoria euroscepcilor, dar italienii cu care am intrat în contact m-au caracterizat drept eurorealist.
- Până unde poate merge România, în cazul regionalizării, cu cedarea de suveranitate.
- Deoarece nu există public nicio variantă a proiectului, pot spune că lipseşte comunicarea, lipseşte setul de criterii, lipseşte previziunea şi, pe cale de consecinţă, mă întreb dacă Guvernul mai vrea România ca stat unitar, sau ca stat regional (Spania, Italia), stat federal (Germania, Elveţia)…?
- Nu se ştie de ce se face regionalizarea.
- Sunt împotriva regionalizării deoarece este antecamera federalizării UE.
- Există dezbatere, deci subiectul este tratat cu o responsabilitate mai mare decât în trecut.
- Regiunile de dezvoltare din România, un eşec.
- Regiuni ne-au creat şi ruşii pentru a dezmembra ţara.
- 40% din ungurii trăitori în judeţele Covasna, Harghita, Mureş nu vor aşa-numitul ţinut secuiesc, după un sondaj realizat de Consiliul Judeţean Harghita.
- Ce impact va avea regionalizarea asupra puterii judecătoreşti? Se fac speculaţii atât timp cât Guvernul tace.
- Trebuie analizată regionalizarea din perspectiva a ceea ce va urma. Să nu se repete trecutul prin această regionalizare!
- Transmiteţi Guvernului rugămintea ca proiectul regionalizării să nu mai umble pe sub masă.
- Orice regionalizare şubrezeşte statul naţional unitar.
- Se vorbeşte în mediile politice din Bucureşti că UDMR ar urma să ceară înfiinţarea de parlamente ale regiunilor şi posibilitatea ca regiunile să-şi conducă singure relaţiile internaţionale.
- Se aude că UDMR, alături de alte forţe din UE, fac presiuni asupra Guvernului pentru a-l convinge ca România să recunoască Kosovo. - Se vorbeşte de o înţelegere între Victor Ponta şi Hunor Chelemen, în sensul că UDMR să afirme că nu vrea regionalizarea pentru ca românii să nu fie împotriva ei (Nota noastră: A se corobora cu mai sus amintitul sondaj realizat de CJ Harghita). - Regionalizarea va întări statutul actual de colonie al României.
- Nu avem niciun motiv să facem regionalizarea, deoarece argumentul că aceasta ar duce la o mai bună absorbţie a fondurilor europene este fals.
- Discrepanţele de dezvoltare foarte mari dintre teritoriile administrative care induc o eterogenitate masivă din acest punct de vedere sunt un argument fals, al Guvernului, pentru realizarea regionalizării. Regionalizarea nu va rezolva această problemă, deoarece ea ţine de oameni şi nu de forma de administrare.
- Dacă, pe lângă regionalizarea administrativ-teritorială urmează şi o modificare de jurisdicţie teritorială a justiţiei, aceasta va necesita fonduri imense, deoarece în prezent jurisdicţia teritorială a justiţiei nu se suprapune strict nici pe teritoriul judeţelor şi nici pe eventualele regiuni ce se vor forma.
- Ce se va întâmpla cu arhivele?
- Nu se ştie ce competenţe vor avea regiunile, deci nu putem discuta în cunoştinţă de cauză.
- E mai bine să nu se ia acum nicio hotărâre asupra regionalizării, deoarece Neamul Românesc nu e informat asupra consecinţelor. Hotărârea trebuie să fie a celor mulţi şi nu a celor puţini, politicienii.
- Momentan, problematica reorganizării administrativ-teritoriale nu este definită. Trebuie dar să ne grăbim încet şi în urma analizelor competente să ajungem la un optim. Deocamdată nu se ştie ce se vrea.
- Populaţia nu este informată, din această cauză există teama de trecut. Nu s-a făcut nicio analiză sociologică.
- Remarc faptul că discuţiile au fost absolut libere, lipsite de teama care era înainte. Este o schimbare fundamentală.
- Regiunea se va putea adresa Curţii Constituţionale?
- Teama de trecut şi teama de viitor există. Noi, cei din Universitatea „Petru Maior”, am făcut ce trebuia. Am analizat ambele teme, revizuirea constituţiei şi regionalizarea. Concluziile noastre vor ajunge în termenul fixat de comisii pentru a fi luate în considerare. Nu putem schimba nimic, rămâne să ne rugăm!
Excelent sfârşit de dezbatere!
Aş face puţine consideraţii personale:
Parlamentarii nu au putut face altceva decât să se întrebe şi ei - oare ce va fi? Au mai făcut ceva, au notat tot şi au zis că vor informa.
Sentimentul că suntem lăsaţi să vorbim liber şi că acest lucru ar fi o cucerire, mie îmi pare naiv. Eu cred că suntem lăsaţi să vorbim liber pentru că oricum hotărârea a fost luată. În judeţele Covasna, Harghita şi Mureş vorbim liber de la 1990 încoace şi nu ne bagă nimeni în seamă, cu excepţia lui Dumnezeu!
Din câte ştiu, teama, frica sunt ale diavolului, iar credinţa, nădejdea şi iubirea sunt ale lui Dumnezeu. Nu cred că celor prezenţi le e frică ori teamă! Nu ne-a fost niciodată nouă, credincioşilor ortodocşi. Dovada este că mai existăm în ciuda politicilor de exterminare inspirate de Engels, de Stalin şi de discipolii lor, cunoscuţi şi necunoscuţi. Suntem, cu toţii însă, îngrijoraţi. Suntem îngrijoraţi de posibilitatea ca politicienii, ce conduc ţara acum, să nu ia deciziile înţelepte pentru Neamul Românesc. Dar suntem liberi să ne rugăm! Să nu subestimaţi puterea rugăciunii Neamului Românesc! Rugăciunea şi jertfa au făcut să mai fim azi România. Dacă trebuie, o s-o mai facem şi nu vom pierde!

Categorie: