Tabăra de la Băile-Tuşnad, un nou atac al Ungariei la statalitatea României Semjen Zsolt, vicepremierul Ungariei: „Nu cred că putem să renunţăm la idealul privind autonomia maghiarilor”


Vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt (foto), a pledat, miercuri (20 iulie 2011 - n.n.), în cadrul lucrărilor Universităţii de Vară „Tusvanyos”, de la Băile-Tuşnad, ca maghiarii din România să nu renunţe la idealul privind acordarea autonomiei.
În discursul prezentat la deschiderea lucrărilor taberei de vară, Semjen Zsolt a declarat că autonomia reprezintă o posibilitate de afirmare pentru maghiarii din România, iar românii nu ar trebui să privească această dorinţă ca pe ceva „nemaiîntâlnit”.
În opinia sa, comunitatea maghiară din România este similară acelor comunităţi naţionale din Europa cărora li s-a acordat autonomie, dând exemplul catalanilor.
„Deci, eu nu cred că putem să renunţăm şi că trebuie să renunţăm la acest ideal al nostru - autonomia, un ideal care deja s-a înfăptuit în alte locuri din Europa. (...)

Noi suntem foarte, foarte mult devotaţi acestui ideal al autonomiei pentru că reprezintă o posibilitate de afirmare pentru comunitatea naţională maghiară din România”, a afirmat Semjen Zsolt, potrivit traducerii oficiale.
Vicepremierul Ungariei le-a transmis „prietenilor” români că „nu este nimic special, nimic deosebit în această revendicare”, sugerându-le să observe că în Uniunea Europeană sunt „foarte multe exemple şi precedente”.
„Noi suntem sortiţi ca să trăim împreună, naţiunile noastre. Maghiarii din Transilvania niciodată nu se vor descurca dacă în România nu se vor înregistra succese. Dacă România va fi o ţara de succes, atunci se vor descurca bine şi ungurii din Transilvania. De aceea vă spun: prietenii noştri români trebuie să vadă foarte clar un lucru - în ciuda tuturor demersurilor sau oricărei propagande care s-ar face, niciodată maghiarii din Transilvania nu s-ar descurca mai bine dacă România nu se descurcă bine. Românii dacă se descurcă bine în România, atunci şi maghiarii se vor descurca foarte bine”, a declarat Semjen Zsolt.
La rândul său, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe de la Budapesta, Nemeth Zsolt, a susţinut că existenţa Ţinutului Secuiesc (?! - n.n.) ca regiune autonomă nu slăbeşte suveranitatea statului român.
„Existenţa regiunii Secuieşti nu slăbeşte suveranitatea României. Regiunea Ţinutul Secuiesc (?! - n.n.), autonom aşa cum îmi place mie să spun, consolidează suveranitatea statului român, consolidează acest stat şi acest demers îl putem considera o alianţă între drepturi şi coeziune”, a afirmat Nemeth Zsolt, potrivit traducerii oficiale.
Cea de-a 22-a ediţie a Universităţii de Vară „Tusvanyos” a început miercuri, în staţiunea Băile Tuşnad, tema centrală a lucrărilor fiind acordarea cetăţeniei ungare maghiarilor din afara graniţelor.
Lista invitaţilor cuprinde peste 200 de personalităţi ale vieţii publice a maghiarilor din România şi Ungaria, dintre aceştia peste jumătate fiind politicieni. Numărul invitaţilor români este mult mai redus decât în anii precedenţi.
Sâmbătă (23 iulie 2011 - n.n.), la lucrările taberei este aşteptat să participe şi premierul Ungariei, Viktor Orban, care urmează să ţină o prelegere cu tema „Creşte împreună ceea ce aparţine împreună - unificarea naţională maghiară în Europa secolului XXI”.
Manifestarea este organizată de Consiliul Tineretului Maghiar din România şi de Fundaţia Pro Minoritate din Budapesta. (AGERPRES)

Categorie: