Tamas Sandor (UDMR): „Rezultatul referendumului privind reorganizarea administrativă e previzibil”


Rezultatul unui referendum pe tema reorganizării administrativ-teritoriale a României este previzibil în judeţul Covasna, unde populaţia maghiară, care deţine majoritatea în zonă, va vota în favoarea regiunii „ţinutul secuiesc” (?! - n.n.), a declarat, luni (20 iunie 2011 - n.n.), preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor (foto).
Acesta a subliniat că atât Legea referendumului, cât şi Legea administraţiei publice locale, prevede că orice modificare a graniţelor administrativ- teritoriale se poate face „numai prin lege”, după consultarea prealabilă a populaţiei prin referendum.

„Deci referendumul este obligatoriu (...), iar la noi în judeţ rezultatul e previzibil. Este inacceptabil ca judeţele cu populaţie majoritar maghiară să fie înglobate în cele cu populaţie românească. (...) Acest lucru încalcă, de altfel, şi trei tratate internaţionale”, a declarat Tamas Sandor.
Acesta a reiterat faptul că organizaţiile politice şi civice maghiare vor organiza proteste paşnice de stradă în cazul în care voinţa comunităţii maghiare va fi încălcată, iar dacă judeţele Covasna, Harghita şi Mureş nu vor forma o regiune separată.
„Şi pensionarii au ieşit în stradă, şi poliţiştii, şi vom ieşi şi noi dacă problema nu se poate rezolva pe plan politic. (...) Şi în urmă cu doi ani, când au început să decapiteze profesioniştii noştri de la conducerea instituţiilor deconcentrate, am ieşit în stradă şi am realizat ce nu s-a putut prin dialog politic”, a declarat Tamas Sandor.
Nu în ultimul rând, acesta a ţinut să evidenţieze că toate disputele referitoare la reorganizarea administrativ- teritorială se poartă în jurul unor „declaraţii politice nematerializate în scris”, prin urmare a unor idei şi nu a unor proiecte concrete.

Categorie: