Târgu-Secuiesc / Rearborarea drapelului a eşuat,

Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 7.221, 18.06.2014;

Ieri, conducătorii Consiliului Secuiesc din scaunul Kezdi şi din Târgu-Secuiesc au încercat să arboreze drapelele secuieşti pe suporturile aflate lângă statuia lui Gabor Aron. Au încercat să arboreze - în prezenţa lui Izsak Balazs, preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc - drapele de aceleaşi dimensiuni în locul drapelelor înlăturate prin sentinţă definitivă, însă încercarea lor a eşuat.
După cum a declarat Peter Janos, vicepreşedintele Consiliului Naţional Secuiesc, s-a adresat, împreună cu Szima Csaba, preşedintele Consiliului Secuiesc din Târgu-Secuiesc, primarului Bokor Tibor, cu care au discutat despre intenţia lor. Conducătorul oraşului a dezminţit această afirmaţie a lor. În opinia sa, cineva nu spune adevărul. În opinia reprezentanţilor locali ai CNS, era vorba că angajaţii primăriei îi vor ajuta şi că urmează ca sârmele să fie remontate pe suporturi.
Ieri, Izsak Balazs şi delegaţia sa au aflat la Sânzieni că angajaţii primăriei au demontat suporturile. Când s-au întors, au văzut că ştirea este adevărată, ca urmare acţiunea de rearborare a drapelelor a eşuat. Vântul a fluturat drapelele în faţa statuii doar un minut, până a fost realizată fotografia.
Am cerut şi opinia primarului Bokor Tibor. Edilul a declarat: suporturile din Piaţa Gabor Aron au fost demontate, pentru a fi reamplasate la monumentul dedicat celor căzuţi în primul război mondial. Nu trebuie uitat faptul că a fost pronunţată o sentinţă definitivă în legătură cu îndepărtarea drapelelor secuieşti - a subliniat primarul oraşului breslelor.
După încercarea nereuşită de amplasare a drapelelor, Izsak Balazs a declarat: Pasajul referitor la drapelul secuiesc din raportul privind România al Comisiei Europene împotriva Rasismului şi Intoleranţei trebuie validat şi la Târgu-Secuiesc. În momentul de faţă este evident că nu numai noi spunem că măsura autorităţilor române privind înlăturarea drapelelor secuieşti este ilegitimă. Acest lucru a fost stabilit şi de un forum european independent, care a somat România să pună capăt campaniei împotriva drapelelor secuieşti - a formulat preşedintele CNS. A mai declarat că i-a spus Consiliului Secuiesc din scaunul Kezdi că va participa cu plăcere la rearborarea drapelelor secuieşti în piaţa centrală a oraşului, însă a avut neplăcuta surpriză ca în ziua sosirii lui să dispară în scurt timp şi cele două suporturi. Demontarea suporturilor nu va obstrucţiona nici aspiraţiile autonomiste şi nici extinderea drapelului secuiesc. Astăzi nu va avea loc rearborarea drapelelor, dar eu cred în locuitorii din Târgu-Secuiesc cred în Consiliul Secuiesc din Târgu-Secuiesc şi am convingerea că cele două drapele secuieşti vor fi reamplasate mai devreme sau mai târziu la locul lor - a formulat Izsak Balazs.
Lukacs Lorant, preşedintele Consiliului Secuiesc din scaunul Kezdi, ne-a declarat următoarele: fraţilor mei secui le transmit să ridice fără teamă simbolurile secuieşti, dat fiind faptul că ele nu ne pot fi luate, sunt moştenirea noastră, ceea ce ne-au lăsat strămoşii noştri. Intenţia noastră a fost ca drapelul secuiesc să fluture din nou, însă acest lucru nu a fost posibil. Din păcate nu am putut să ne realizăm planul. Noi, secuii, să ne solidarizăm, să ne putem păstra simbolurile şi să încercăm să adop­tăm o poziţie comună în interesul creării autonomiei teritoriale a Pământului Secuiesc.