Tineri români din Republica Moldova şi Ucraina, la Şcoala de Vară organizată de ICR la Arcuş

Covasna

Autor:

Treizeci de tineri din Republica Moldova şi Ucraina participă la prima ediţie a Şcolii de Vară „Cultură şi identitate românească”, organizată de Institutul Cultural Român (ICR) la Centrul de Cultură Arcuş.
Scopul organizatorilor este de a aduce laolaltă reprezentanţi ai tinerei generaţii din Basarabia istorică, respectiv din Republica Moldova şi regiunea Ismail-Odesa (Ucraina), şi a-i ajuta să-şi consolideze identitatea naţională, să conştientizeze apartenenţa la neamul românesc prin intermediul unor întâlniri şi prelegeri susţinute de specialişti, precum şi al unor activităţi culturale şi artistice axate pe similitudinea dintre obiceiurile, tradiţiile, folclorul românesc şi cel al zonelor din care provin.
„Am ales să organizăm această şcoală de vară în judeţul Covasna, pentru că este unul dintre cele mai frumoase locuri din România şi este inima ţării. (...) Comunitatea românească de aici se află într-o mare suferinţă (...), iar prin faptul că venim aici cred că reuşim să arătăm că instituţii centrale ale Statului Român acordă importanţă acestei zone. (...) În cadrul şcolii de vară, prin aducerea unor personalităţi care să puncteze chestiunea identităţii culturale într-o manieră rotundă, care să le arate copiilor lucruri care nu se învaţă în şcoală, (...) încercăm să subliniem şi să întărim acest sentiment. Am încercat să circumscriem noţiunea de identitate sub mai multe aspecte, istoric, filologic, sociologic, etnografic, atât practic, cât şi teoretic”, a declarat, miercuri (8 iulie 2015 - n.n.), prof. univ. dr. Radu Baltasiu (foto), directorul Direcţiei Românii din Afara Graniţelor şi Limba Română din cadrul ICR.
Tatiana Popescu, însoţitoarea grupului de copii din zona Ismail, a afirmat că românii din Sudul Ucrainei fac eforturi pentru păstrarea identităţii naţionale.
„Cinci dintre copii sunt elevi în clasa a XI-a şi nu au mai călcat în România, abia acum au venit să o descopere. Nu cunosc istoria României, la noi în şcoală se învaţă doar istoria Ucrainei şi istorie universală. Avem limba moldovenească, care ne este impusă artificial de administraţia regională de la Odesa şi ducem o luptă pentru limba română. (...) Din cărţile de limba şi literatura moldovenească au fost scoşi scriitorii români (...) şi avem foarte puţine cărţi în limba română în biblioteci, la noi în sat există numai 15 cărţi în limba română. (...) Ucraina are o politică de asimilare foarte puternică şi asta noi o simţim în fiecare zi. (...) Pe copiii cu care am venit îi cheamă Oprea, Gherghişan, Cepoi, Nicoară, fapt ce dovedeşte că sunt din familii de români. Vorbesc limba română, chiar dacă au un dialect mai vechi. (...) Pentru noi, aceste întâlniri, precum şcoala de la Arcuş, sunt foarte binevenite, sunt o salvare pentru copiii noştri, (...) care nu prea au contact cu România şi cu lumea de aici”, a declarat Tatiana Popescu.
Natalia Ţurcan, absolventă a unui liceu din Chişinău, a declarat că în Republica Moldova situaţia este mult mai bună decât cea a românilor din sudul Basarabiei.
„De când am trecut graniţa spre România nu am încetat să mă simt acasă. Eu sunt mai avantajată decât cei din zona Ismail, în Moldova avem mai multe drepturi, vorbim liber limba română pe stradă, deşi în Constituţie scrie limba moldovenească (...), nu ne opreşte să trecem graniţa cu România, să facem schimb de experienţă, tabere, şcoli de vară, spectacole (...), dar asta nu înseamnă că nu avem şi noi probleme. (...) Această experienţă este o posibilitate în plus de a ne familiariza cu statul, pentru că Ţara nu e diferită. Cred că e o oportunitate de a simţi mai bine spiritul care trăieşte în noi şi de a ne vedea pe noi întregi”, a declarat Natalia Ţurcan.
Şcoala de Vară de la Arcuş se desfăşoară în perioada 6-15 iulie a.c. şi este organizată în parteneriat cu