Titlu: CNS la Strasbourg / Lobby pentru autonomia teritorială

Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 7.232, 01.07.2014

Consiliul Naţional Secuiesc continuă colaborarea cu noua delegaţie ungară din Consiliul Europei - a declarat ieri Izsak Balazs, preşedintele CNS, după ce s-a întors de la Strasbourg, de la sesiunea de săptămâna trecută a adunării generale parlamentare a Consiliului Europei.
O delegaţie de trei membri a CNS a derulat o activitate de lobby în cadrul instituţiilor Consiliului Europei (CE) în interesul cauzei autonomiei teritoriale de pe Pământul Secuiesc. În aprecierea lui Izsak Balazs, colaborarea cu noua delegaţie CE a Ungariei ar putea fi una fructuoasă, având în vedere că s-a extins spaţiul de mişcare al europarlamentarilor ungari.
În opinia sa, acest lucru se manifestă şi prin faptul că Nemeth Zsolt, conducătorul delegaţiei ungare, a fost ales în funcţia de vicepreşedinte al fracţiunii partidului popular din cadru adunării generale parlamentare a Consiliului Europei.
Izsak Balazs a declarat: delegaţia Consiliului Naţional Secuiesc s-a convins în mai multe rânduri la Strasbourg că hotărârile proautonomiste ale autoguvernărilor de pe Pământul Secuiesc au ajuns la instituţiile responsabile ale Consiliului Europei, iar structura Consiliului Europei este preocupată de problemă. A amintit ca exemplu faptul că membrii comisiei permanente a Congresului Puterilor Regionale şi Locale al Consiliului Europei i-a cerut guvernului român un punct de vedere în această problemă şi a decis ca membrii comisiei de monitoring - care se va reuni în data de 3 iulie la Chişinău - să dezbată cauza hotărârilor autoguvernamentale de pe Pământul Secuiesc.
Preşedintele CNS a comunicat că mizează în continuare pe sprijinul guvernului ungar în lupta politică dusă pentru obţinerea autonomiei. El a amintit că duminică, în cadrul Întâlnirii Secuieşti din Bucovina, dedicată zilei Sfântului Ladislau, a participat pe Insula Speranţei din Budapesta la masa rotundă organizată pe tema autonomiei Pământului Secuiesc. Vom înfăptui oricum autonomia Pământului Secuiesc - este concluzia lui Izsak Balazs.