Titlu: Lezarea democraţiei şi a dreptului lingvistic

Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 7.412, 05.02.2015;

În contextul obstrucţionării referendumului regional, organizaţia din Trei Scaune a Serviciului de Asistenţă Juridică Miko Imre înştiinţează comunitatea internaţională, printr-un buletin informativ
în limba engleză, recent întocmit, despre lezarea unui principiu democratic fundamental. Totodată, serviciul de asistenţă juridică atrage atenţia şi asupra unei noi discriminări la adresa maghiarimii transilvănene, de data acesta, în privinţa utilizării medicamentelor.
Autorii celui de-al treilea buletin informativ al organizaţiei atrag atenţia în primul rând asupra faptului că aplicând mijloace administrative şi invocând constituţia, statul român pune într-o situaţie imposibilă iniţiativele privind referendumul regional, iar acest lucru creează un deficit de democraţie în ţară, deoarece consultarea prin referendum reprezintă un principiu democratic fundamental. Autorii spun că procedura nu este una nouă: în 2013, prefectul de atunci, Dumitru Marinescu, a împiedicat organizarea unui mega-referendum despre transformarea Pământului Secuiesc într-o regiune de dezvoltare, deşi în decurs de două săptămâni, UDMR strânsese peste 170.000 de semnături de susţinere.
În a doua parte a buletinului informativ, serviciul de asistenţă juridică atrage atenţia asupra unui alt fenomen îngrijorător, o problemă nesoluţionată de mai mult timp: lipsa totală a prospectelor în limba maghiară a medicamentelor. În opinia autorilor buletinului, este periclitată sănătatea populaţiei vorbitoare de limbă maghiară prin faptul că, din cauza unor limite lingvistice, sunt accesate informaţii greşite în ceea ce priveşte utilizarea produselor. Reprezentanţii serviciului de asistenţă juridică atenţionează că România a semnat şi ratificat mai multe convenţii internaţionale, care le asigură minorităţilor naţionale posibilitatea de a se informa în limba maternă în mai multe domenii, cum ar fi informaţiile din domeniul medical şi farmaceutic, însă, conform semnalelor, nimeni nu se simte motivat să şi respecte prevederile. În practică, lucrurile nu funcţionează deloc, pacienţii şi bolnavii vorbitori de limbă maghiară nu pot accesa informaţii în limba maternă referitoare la medicamentele care le sunt prescrise, ca urmare, sănătatea lor este periclitată - susţin semnatarii buletinului.
După cum se ştie, organizaţia din Trei Scaune a Serviciului de Asistenţă Juridică Miko Imre emite buletine informative săptămânale, elaborate în limba engleză, în scopul informării opiniei publice internaţionale cu privire la discriminarea şi lezarea drepturilor maghiarimii transilvănene.