Titlu: Lupta pentru autonomie continuă / Pot urma mişcări stradale şi blocări de drumuri

Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 7.290, 08.09.2014

Izsak Balazs, preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), pune în vedere mişcări stradale inclusiv blocarea drumurilor, în interesul împiedicării reorganizării administrative neadecvate pe Pământul Secuiesc. În opinia liderului CNS, nu există piedici constituţionale în calea autonomiei de pe Pământul Secuiesc. Izsak Balazs a abordat această temă sâmbătă, cu ocazia celei de-a III-a ediţii a zilei secuieşti de la Debreţin.
Izsak Balazs a susţinut o expunere despre etapa în care se află în prezent lupta pentru autonomia secuiască. Liderul CNS a precizat: înfăptuirea autonomiei de pe Pământul Secuiesc - pe care locuitorii vor s-o realizeze în cadrul comunităţii autoguvernamentale - slujeşte exprimarea identităţii istorice. Izsak a menţionat: cei 700.000 de secui care trăiesc pe cei 13.500 kmp ai celor trei judeţe - Mureş, Harghita şi Covasna - formează o majoritate de 75%, iar pe parcursul reorganizării administrative din România, acest lucru nu poate fi ignorat, ci trebuie insistat asupra acordării autonomiei. Preşedintele CNS a subliniat: aspiraţia lor autonomistă corespunde directivelor UE, statutul CNS, consolidat în 2014, poate fi comparat cu statutul Ţării Bascilor, Cataloniei şi al Tirolului de Sud. Parlamentul român consideră că statutul este inacceptabil, România dându-le astfel un autogol documentelor europene - a formulat Izsak Balazs. El a pomenit şi de poziţia exprimată de Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, potrivit căreia autonomia nu poate fi obţinută în baza actualei constituţii din România. În schimb, Izsak precizează: îşi imaginează autonomia Pământului Secuiesc în cadrul României ca stat unitar şi indivizibil, şi tocmai din acest motiv ar trebui demontate argumentele aduse de cei care se opun autonomiei.
Izsak Balazs a vorbit şi despre faptul că ar trebui împiedicată reorganizarea administrativă neadecvată pe Pământul Secuiesc, menţionând: trebuie să deruleze o muncă serioasă, intensă în interesul atingerii obiectivului propus. Dacă va fi nevoie, vor avea loc şi alte mişcări stradale, chiar şi blocări de drumuri - a spus preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc.