Titluri: România şi drepturile lingvistice

Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 7.265, 08.08.2014;

România şi drepturile lingvistice în administraţia publică. Evaluarea situaţiei - este titlul studiului demarat, sub egida CNMT, de Institutul Balvanyos şi de grupul de analiză Mensura Transylvanica, şi care urmăreşte analizarea validării drepturilor lingvistice şi aplicarea lor în practică în domeniul administraţiei şi serviciilor publice. Studiul încearcă să afle în ce măsură le asigură România vorbitorilor de limbă maghiară drepturile lingvistice, respectiv în ce măsură au putut fi îndeplinite recomandările Consiliului de Miniştri al Consiliului Europei.
Studiul referitor la drepturile lingvistice include trei etape. În prima etapă au fost expediate scrisori primăriilor, consiliilor şi prefecţilor localităţilor în care procentul maghiarilor este de peste 20%, potrivit datelor ultimului recensământ. În scrisoare, cercetătorii au cerut date de interes public referitoare la validarea drepturilor lingvistice. În a doua etapă va fi analizată comunicarea online a instituţiilor-ţintă, iar în cea de-a treia vor fi efectuate analize la faţa locului în mai multe localităţi alese, ocazie cu care se va încerca derularea unor activităţi în limba maghiară, la care ar avea dreptul, potrivit legii.
Primele rezultate vor fi publicate în cursul lunii septembrie, după prelucrarea răspunsurilor. Rezultatele următoarelor două etape sunt aşteptate în luna noiembrie. Grupul de cercetare este format din politologi, sociologi, jurişti şi lectori din cadrul EMTE . Cercetarea este sprijinită de Fondul BethlenGabor.