Trăirile Omului Ion Ciurea Weidner

Acel ce-n răscruce de vânturi
La greu îşi păstrează fiinţa
Atestă din plin biruinţa
Şi merită laudă-n cânturi.

Aceasta-i Istoria Română
Şi-n faţa ei capul mi-l plec,
În ea generaţii se-ntrec
În luptă cu soarta păgână.
(Ion Ciurea)

Din când în când, noi, oamenii, ne-am învăţat să tragem linie şi să adunăm: analizăm ce am realizat, concluzionăm, reflectăm. Dar, când vin în discuţie oamenii de litere, apare problema că aceştia nu suportă o aşa facilă cântărire. Iar când trec poeţii la judecată, nicio regulă nu mai pare de bun simţ: cum să faci o prozaică, tehnică, banală trecere în revistă a ceea ce scriu ei? Rectific: visează!
Şi totuşi…, s-a lansat încă un volum ce are ambiţia de a cuprinde între cele două coperţi visuri: al 17-lea volum din colecţia Profesioniştii noştri, Ion Ciurea Weidner. Profesor universitar, jurnalist şi poet la 75 de ani, ediţie îngrijită de Catinca Agache şi Ioan Lăcătuşu, apărut la Editura „Eurocarpatica” din Sfântu-Gheorghe.
Şi martori am fost noi, toţi cei prezenţi miercuri, 21 octombrie a.c., la Sala „Unirea” din Covasna, Voineşti. O seară literară de excepţie, născută dintr-un parteneriat frumos între Asociaţia Cultural-Creştină „Justinian Teculescu” din Covasna şi Editura „Eurocarpatica” din Sfântu-Gheorghe, seara în care covăsnenii au venit în număr mare pentru a-i spune „La Mulţi Ani!” invitatului de onoare - prof. dr. Ion Ciurea. A fost modul lor de a-şi exprima recunoştinţa faţă de cel care a reprezentat Covasna, oraşul natal, cu cinste şi demnitate, peste tot pe unde a fost purtat de valurile vieţii. „Prin tot ce a făcut de-a lungul vieţii pentru promovarea limbii române şi a valorilor perene ale istoriei şi culturii româneşti, omul de spirit şi trăire românească autentică Ion Ciurea şi-a câştigat un loc pe deplin meritat în elita personalităţilor născute în curbura interioară a Carpaţilor, în această zonă binecuvântată din inima României, volumul de faţă înscriindu-l la loc de cinste în galeria marilor bărbaţi pe care această parte de Ţară i-a dat Neamului Românesc” (dr. Ioan Lăcătuşu).
Se cuvine a menţiona faptul că profesorul Ion Ciurea „este vinovat de apariţia Editurii Eurocarpatica şi a colecţiei menţionate”, după cum notează dr. Ioan Lăcătuşu în argumentul lucrării. De asemenea, este frumosul „vinovat” de apariţia a 7 volume de poezie: Căutări, Iaşi, Junimea, 1998; Nelinişti, Iaşi, Junimea, 1998; Zbor între milenii, Braşov, Orientul Latin, 2000; Mă doare Ţara, Braşov, Orientul Latin; Veşnicia Trecerii, Sfântu-Gheorghe, Eurocarpatica, 2006; Treceri, Sfântu-Gheorghe, Eurocarpatica, 2013; Frunzele anotimpurilor, Sfântu-Gheorghe, Eurocarpatica, 2013. Ca redactor la Postul Internaţional de Radio „Deutsche Welle”, vreme de aproape două decenii, are sute de articole de autor şi traduceri (comentarii, analize, documentare politice, ideologice, economice, sociale, culturale etc.), între care numeroase consacrate realităţilor din România - cu accente speciale pe relaţiile interetnice.
Volumul „Profesioniştii noştri 17. Ion Ciurea Weidner. Profesor universitar, jurnalist şi poet la 75 de ani” cuprinde o autobiografie a distinsului profesor, filozof, publicist, poet şi OM Ion Ciurea; „Gânduri despre Ion Ciurea, la aniversare”, adresate de foşti colegi şi prieteni; o selecţie de articole publicate de jurnalistul Ion Ciurea; o microantologie de versuri, în selecţia autorului, scrise de-a lungul a cinci decenii, înmănunchiate sub genericul DORURI şi împărţite în funcţie de dorurile autorului - dorul de Ţara de origine şi de plaiurile natale, dorul de sacralitate, dorul de natură, dorul de semeni şi de sine şi dorul de fiinţa iubită o viaţă întreaga; un capitol „Ion Ciurea în critica literară, interviuri” şi interesante fotografii din arhiva autorului, reunite sub genericul „Ion Ciurea - iconografie”. Un total de aproape 800 de pagini de cultură românească!
Despre acest volum şi despre OMUL Ion Ciurea, au avut doar cuvinte de laudă invitaţii evenimentului de la Sala „Unirea”: dr. Ioan Lăcătuşu, prof. dr. Catinca Agache, prof. Ligia Ghinea. Deoarece nu a putut fi prezentă la Covasna, prof. Mioara Nicolau (alias Anthonia Amatti), membră a Uniunii Scriitorilor din România, a transmis un mesaj emoţionant: „Orchestra tot mai auzită în România a profesionaliştilor culturii din zona transilvană, are un dirijor de marcă - dr. Ioan Lăcătuşu. Neobosit şi cu o dăruire de înalt talent şi generozitate a reuşit să găsească resursele de a publica 17 volume din seria „Profesioniştii noştri”, editată de Centrul European de Studii Covasna-Harghita. Într-o formă incredibilă, ilustrate profesionist, cele 800 pagini ale volumului 17 redau viaţa şi activitatea poetului, jurnalistului, profesorului universitar şi OMULUI deosebit care este covăsneanul ION CIUREA WEIDNER. Urmărim cu emoţie drumul lui spre maturizarea sufletească şi artistică, însoţindu-l pe incredibilul drum al desăvârşirii, trăind cu el în intimitatea unei familii ardelene autentice şi în pribegia miraculoasă, care l-a eliberat de regimul comunist. Talentul şi harul divin care i-au favorizat cariera, evoluează manifest în cele şapte volume pe care Ion Ciurea găseşte răgazul să le publice. Le-am mai comentat şi ne-am delectat cu poemele autorului, dăruit mai ales iubirii de Ţară, dorului nestins de plaiurile natale şi dragostei de frumos, respectului şi prieteniei pentru confraţii admiraţi, pentru adevăr. Iată că „dirijorul” Ioan Lăcătuşu descoperă în orchestra lui un vibrato nou, mult mai profund şi mai aparte - sunt corzile unui Stradivarius: poezia lui Ion Ciurea din 2015, după ce sufletul pereche al poetului, dispărând fizic, interpretează pe corzile Soţului nemângâiat simfonia durerii. Prin „suferinţa” lui Ion Ciurea la „bucuria” cititorului (motto-ul Simfoniei a 9-a de Beethoven)”.
Elevi ai Şcolii Gimnaziale „Avram Iancu” din Covasna, pregătiţi de prof. Dana Pătru, au recitat din versurile poetului. Lor li s-au alăturat elevi de la Liceul din oraş, coordonaţi de prof. Doina Ungureanu. Emoţia pe care aceştia au transmis-o a făcut-o pe prof. dr. Catinca Agache, cea care şi-a dus o importantă contribuţie la apariţia acestui volum, să spună că „am lucrat acest volum cu drag, noi, cei doi alcătuitori ai volumului, domnul Lăcătuşu şi cu mine, pentru că am considerat că merită ca o personalitate a locului să fie cunoscută. Şi iată că aceşti minunaţi copii ne-au demonstrat că s-a făcut un pas în acest sens, care poate fi continuat. Vreau să mulţumesc acestor minunaţi copii care au reuşit să ne emoţioneze şi să aducă mai aproape versurile poetului pe care îl celebrăm astăzi”.
Seara s-a încheiat cu emoţiile poetului Ion Ciurea, recitând, în faţa concitadinilor, din versurile sale. Iar, la final, în aplauzele publicului, minunea mică a Voineştilor, Ana Maria Sandulea, a luat microfonul şi i-a cântat autorului, din suflet, „La Mulţi Ani!”.
La mulţi şi frumoşi ani, Domnule Ion Ciurea!

Categorie: