Tricolorul, repus temporar pe turla Primăriei Sfântu-Gheorghe cu prilejul Zilei eliberării oraşului

Autor:

Tricolorul va fi repus pe turla Primăriei Sfântu-Gheorghe cu prilejul manifestărilor consacrate eliberării oraşului de sub ocupaţie fascisto-horthyistă, ce vor avea loc pe 8 septembrie 2019, au anunţat, joi (29 august 2019 - n.n.), autorităţile locale.
În cadrul şedinţei Consiliului Local, reprezentantul PNL, Ion Gheorghe, a solicitat conducerii Primăriei, atât în numele colegilor săi de partid, cât şi al cadrelor militare în rezervă şi retragere, să rearboreze drapelul pe turlă, adică pe locul în care a fost înălţat în septembrie 1944 de către Armata Română, ca simbol al libertăţii, menţionând că anul acesta se împlinesc 75 de ani de la eliberarea oraşului.
Viceprimarul municipiului Sfântu-Gheorghe, Toth Birtan Csaba, i-a dat asigurări că drapelul va fi arborat în locul menţionat, „ca şi în anii precedenţi”.
Sfântu-Gheorghe a fost primul oraş din Ardealul de Nord eliberat de sub ocupaţie străină pe 8 septembrie 1944, iar Tricolorul a fost înălţat pe turlă de către caporalul Gheorghe Arambaşa, căzut în luptele pentru eliberarea acestuia.
Steagul a fost înlăturat în timpul Regiunii Autonome Maghiare şi repus pe turlă în anul 1994, cu prilejul aniversării a 50 de ani de la eliberarea oraşului.
Acesta a fluturat pe turla Primăriei până în 2014, când a fost înlăturat de conducerea instituţiei odată cu începerea lucrărilor de reabilitare a clădirii.
Ulterior, drapelul a mai fost arborat pe turlă doar o dată pe an, în ziua de 8 septembrie, când au avut loc manifestările oficiale şi a fost înlăturat a doua zi, spre nemulţumirea veteranilor de război şi a liderilor societăţii civile româneşti din judeţ, care ar fi vrut ca acesta să rămână definitiv în acel loc, în memoria celor care s-au jertfit pentru eliberarea oraşului.
Primarul municipiului Sfântu-Gheorghe, Antal Arpad, a susţinut în repetate rânduri că legea reglementează foarte clar modul în care trebuie arborate drapelele pe instituţiile publice, şi anume, la intrare, şi nu în altă parte.
De asemenea, a invocat „motive tehnice”, şi anume un ornament, pentru care steagul nu poate fi arborat definitiv.
Ziua eliberării oraşului Sfântu-Gheorghe de sub ocupaţie fascisto-horthyistă va fi aniversată şi în acest an prin ceremonii militare şi religioase şi depuneri de coroane de flori în faţa Primăriei Sfântu-Gheorghe şi la monumentele şi mormintele ostaşilor căzuţi în luptele din septembrie 1944.