Tricolorul Românesc dăinuie, alături de credința ortodoxă, în Carpați

Hramul Mănăstirii „Schimbarea la Faţă” de la Sita-Buzăului a însemnat un nou prilej de bucurie duhovnicească pentru miile de credincioşi ortodocşi prezenţi la marea sărbătoare, veniţi în judeţul Covasna din toate colţurile României. Apropierea faţă de Mântuitorul nostru Iisus Hristos şi de Preacurata Sa Maică este parcă şi mai mare într-un loc ca acesta, Sfânt şi aievea sfinţit. Pentru cei care cred, evident.
Ziua de 6 august 2013 a adus, însă, în inimile românilor o dublă bucurie, deoarece după rugăciunile rostite în comuniune, în timpul Sfintei Liturghii Arhiereşti, a urmat un moment deosebit, de largă respiraţie patriotică, menit să le aducă aminte creştinilor că Ţara aceasta s-a clădit cu multe jertfe şi că este o datorie a noastră sfântă să o păstrăm nedespărţită, în hotarele ei actuale. Asta dacă nu cumva Domnul nu ne-o îngădui să o refacem şi mai mare, şi mai dodoloaţă, în teritoriile Daciei străbune, aşa cum încet, încet vine vremea.
Astfel se face că Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Covasnei şi Harghitei, după cum ne-a obişnuit la toate hramurile mănăstirilor din Episcopia noastră din această vară, de la sărbătoarea Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul încoace, a împărţit mulţimii, spre finalul cuvântului de învăţătură, drapelele tricolore confecţionate de măicuţele de la Sfânta Episcopie de la Miercurea-Ciuc. Şi, dacă la Mănăstirea „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul” de la Valea- Mare, la Mănăstirea „Sfinţii Români” de la Mărcuş, la Mănăstirea „Sfântul Prooroc Ilie” de la Topliţa Română au fost de fiecare dată sute de steaguri, de această dată 1.500 de stindarde au ajuns în mâinile credincioşilor români.
În cuvântul său de învăţătură, la finalul căruia s-a intonat, din mii de suflete de a răsunat toată valea, Imnul Naţional al României, Vlădica Ioan le-a spus tuturor celor prezenţi, care-i sorbeau ca mereu spusele într-o linişte deplină, că aşa cum braţul stindardului este lancea, tot aşa şi braţul Ţării, România, este Biserica Ortodoxă strămoşească. Acesta este suportul Ţării noastre milenare, pe care acum o avem oarecum întreagă, după jertfa a sute şi sute de mii de ostaşi români, Eroi ai Neamului.
La evenimentul la care a fost secondat de Pr. Florin Tohănean, protopopul de Întorsura-Buzăului, de Pr. Ioan Bercu, protopop de Sfântu-Gheorghe, de un numeros sobor de preoţi şi de primarii comunelor Sita-Buzăului - Nicolae Stoica, Barcani - Gheorghe Marin şi Valea-Mare - Gheorghe Avram, IPS Ioan a mai spus că va continua să sfinţească şi să înmâneze Drapelul Naţional şi la viitoarele hramuri ale sfintelor noastre mănăstiri, următorul binecuvântat prilej fiind de acum hramul Mănăstirii „Adormirea Maicii Domnului” de la Izvorul-Mureşului, pe 15 august, unde în acea perioadă se vor desfăşura şi lucrările Universităţii de Vară a românilor de pretutindeni, ajunsă la cea de-a XI-a ediţie.
În final, dar nu în ultimul rând, trebuie amintite şi spusele Arhiepiscopului Munţilor, Ioan Selejan, dintr-o recentă emisiune de televiziune, referitoare la conducerea actuală a statului, care de mai bine de două decenii nu mai apără deloc România şi românii, fiind guvernată de interesele meschine personale ale politicienilor, dar şi de cele ale Înaltei Porţi a Occidentului: „Lumea de vârf de la conducerea de stat calcă mai rar pe aici (prin Covasna şi Harghita - n.r.), că noi suntem mai puţini şi în traista noastră sunt mai puţine voturi. Câteodată Ţara este atât de importantă pentru unii, câte voturi sunt pe metru pătrat”.

Categorie: