UDMR recomandă secuilor şi ceangăilor să se declare maghiari la recensământ


Actualitatea ardeleană - Covasna

Conducerea UDMR Covasna le recomandă secuilor şi ceangăilor să se declare maghiari la recensământul general al populaţiei din toamna acestui an, pentru a se evita „fragmentarea statistică” a comunităţii.
Preşedintele UDMR Covasna, Tamas Sandor (foto), a declarat miercuri (11 mai 2011 - n.r.), într-o conferinţă de presă, că Uniunea va derula în vara şi toamna acestui an o campanie de informare a comunităţii maghiare cu privire la recensământ, în cadrul căreia le va recomanda membrilor acesteia să-şi declare identitatea naţională şi nu pe cea regională.

„Noi, maghiarii, de la Budapesta până la Târgu-Secuiesc şi de la Bratislava şi până în Serbia, toţi spunem că suntem membri ai naţiunii maghiare. Desigur că suntem mândri şi de identitatea regională pe care o avem fiecare dintre noi (...), şi eu sunt mândru că sunt secui, dar cu toţii suntem parte a naţiunii maghiare. Iar atunci când este vorba despre un lucru important, cum este recensământul, trebuie să spunem că suntem maghiari”, a declarat Tamas Sandor, conchizând că identitatea naţională trebuie apărată inclusiv din punct de vedere statistic.
Potrivit liderului UDMR, recensământul care va avea loc în perioada 22-31 octombrie 2011, va releva şi ce pondere deţine comunitatea maghiară din totalul populaţiei României.
„E important să vedem câţi suntem. După sondajele preliminare s-ar putea ca procentul să fi rămas constant, la acelaşi nivel de acum 10 ani. Deci, s-ar putea ca numărul maghiarilor să fi scăzut, dar procentul să fi rămas fel”, a mai spus Tamas Sandor, referindu- se la faptul că şi numărul membrilor celorlalte etnii conlocuitoare a scăzut în ultimii ani.
În cursul zilei de marţi, preşedintele Partidului Civic Maghiar, Szasz Jeno, prezent la Sfântu- Gheorghe, a făcut şi el un apel către secui şi ceangăi să se declare maghiari la recensământ, arătând că nici românii nu se declară moldoveni, ardeleni, olteni ori moţi.

Categorie: