UDMR, victorie la CCR privind limba maternă. Cum vor fi afectaţi românii

Limba romani, limba turcă şi limba maghiară devin limbi oficiale de stat în spitalele din Bucureşti, Buzău, Constanţa şi Craiova, după ce Curtea Constituţională a României (CCR) a declarat constituţional actul normativ iniţiat de UDMR.
Legea vizează extinderea dreptului de folosire a limbii materne în instituţiile medicale şi în cele care prestează servicii sociale din localităţile unde populaţia minoritară depăşeşte 20 la sută. A fost votată de Camera Deputaţilor, dar contestată ulterior la Curtea Constituţională de PNL, PMP şi USR.
Un efect al acestei legi este acela că limba romani va deveni limbă oficială de stat în spitalele din Bucureşti, dar şi din alte câteva localităţi din Ţară. Asta pentru că în Bucureşti, de exemplu, locuiesc în mod oficial peste 23.900 de romi.
La fel, limba turcă devine limbă oficială de stat în municipiul Constanţa, având în vedere faptul că numărul cetăţenilor români vorbitori de limba turcă depăşeşte 6.500.
Jurnalistul Dan Tanasă spune că acest proiect iniţiat de UDMR le-ar permite minorităţilor din România să vorbească în limba maternă, fără să mai vorbească în limba oficială a statului.
„Proiectul de lege a fost iniţiat de UDMR şi vizează un proiect mai amplu al partidului, acela de a oficializa limba maghiară în Transilvania. Efectele secundare ale acestui proiect pe care PSD şi ALDE nu le-au intuit, acela că un cetăţean de etnie de romă va putea din acest moment să nu se mai adreseze unui doctor în limba oficială de stat, ci se va adresa în limba romani sau un cetăţean de etnie turcă din Constanţa se va adresa în limba turcă. Începând din momentul în care preşedintele Klaus Iohannis va promulga această lege, primarii sunt obligaţi să angajeze vorbitori ai limbii minorităţii respective”, a explicat jurnalistul Dan Tanasă.

(Articol preluat de pe https://lupuldacicblogg.wordpress.com, din 12 mai 2017)

Categorie: